„Reikia pastebėti, kad Lietuva yra viena iš pirmųjų naujų ES narių pradėjusių įgyvendinti kompleksinę į jaunimo pasilinksminimo vietas orientuotą narkomanijos prevenciją. Atsižvelgiant į tai, kad kol kas narkotikų vartojimo paplitimas tarp jaunų 15 – 34 metų Lietuvos žmonių yra žemesnis nei Europos vidurkis, laiku pradėjus įgyvendinti prevencines priemones jaunimo pasilinksminimo vietose bei rengiant informacines kampanijas jaunimui galima tikėtis gerų rezultatų“, - teigia Narkotikų kontrolės departamento direktorė Audronė Astrauskienė.

Narkotikų kontrolės departamento specialistai, siekdami pašalinti kliūtis, trukdančias naktiniams klubams spręsti narkotikų vartojimo ir platinimo problemas, kartu su teisės specialistais, policijos pareigūnais, naktinių klubų ekspertais, parengė ir išleido naktiniams klubams ir kitoms jaunimo pasilinksminimo vietoms skirtas metodines rekomendacijas, kaip įgyvendinti prevencines priemones naktinių klubų aplinkoje.

Iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos policijos pareigūnų, savivaldybės atstovų, priklausomybės ligų ir narkomanijos prevencijos specialistų suformuota darbo grupė „Pramogos be narkotikų“, kuri 2006 metais kartu su naktinių klubų atstovais toliau įgyvendins prevencinį projektą „Pramogos be narkotikų“.

Prie projekto „Pramogos be narkotikų“ prisijungusiems naktiniams klubams specialistai įsipareigoja teikti konsultacijas, kaip įgyvendinti prevencines priemones, šalinti kliūtis trukdančias spręsti problemas, rengti seminarus ir kurti gerą vardą projekte „Pramogos be narkotikų“ dalyvaujantiems naktiniams klubams.

Tuo tarpu naktiniai klubai įsipareigoja parengti konkrečias narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos vidaus tvarkos taisykles ir supažindinti su jomis personalą, saugos tarnybų, su kuriomis yra sudarytos sutartys, darbuotojus, klubo lankytojus, užmegzti bendradarbiavimą su policija, užtikrinti klubo lankytojų saugumą, dalyvauti rengiamuose mokymuose ir darbo grupės susitikimuose.

„Naktinių klubų versle dirbu jau 15 metų, ir galiu teigti, kad kiekviename klube vienaip ar kitaip egzistuoja narkotikų problema. Gerai, kad įgyvendinamas prevencinis projektas „Pramogos be narkotikų“, ateityje šis ženklas „Pramogos be narkotikų“ turėtų tapti kokybės ženklu, kuriuo galėtų naudotis tik tam tikrus reikalavimus atitinkantys naktiniai klubai. Reikia pripažinti, kad narkotikų platinimas ir vartojimas naktinių klubų verslui yra tarsi peilis į nugarą, nes prarandamos baro pajamos. Taigi ne tik geras klubo vardas, bet ir pelnas turėtų skatinti naktinius klubus spręsti narkotikų problemas“, - teigė naktinio klubo „Connect“ ir restorano „Grasas“ direktorius Martynas Tyla.

„Nustebino kolegų (naktinių klubų) iš Kauno pasyvumas, tad jaučiamės lyg projekto „Pramogos be narkotikų“ ambasadoriais Kaune. Jau sulaukėme didelio palaikymo iš Kauno savivaldybės narkotikų kontrolės komisijos, kurios nariai nusiteikę inicijuoti projekto „Pramogos be narkotikų“ populiarinimą tarp Kauno naktinių klubų. Prie projekto „Pramogos be narkotikų“ prisijungėme nors naktinis klubas „Oazė“ kol kas ir nesusidūrė su narkotikų vartojimo ir platinimo problemomis. Tačiau kam laukti problemų, kai jau dabar galima įgyvendinti prevencines priemones,“ - sakė Kauno laisvalaikio ir pramogų centro „Oazė“ direktorė Smiltė Mažūnienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją