Už nuopelnus Lietuvos teatro menui tradiciškai Boriso Dauguviečio auskaras įteiktas režisieriui Artūrui Areimai.

Apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus ir ilgametį kūrybos indelį į kūrybos meną skirtas choreografei Birutei Letukaitei. Gimtadienį šventusi laureatė džiaugėsi, kad tokią dieną ji gali paminėti su savo šeima - teatralais.

Daugiausiai - net keturis apdovanojimų susižėrė Jono Vaitkaus spektaklis „Eglutė pas Ivanovus“.

Nebylus aktorių protestas

Nuo 1992 metų organizuojami prestižiniai teatro apdovanojimai yra bene vienintelis renginys, po vienu stogu sutraukiantis ryškiausius šalies teatralus.

Į Teatro dienai skirtą renginį link Nacionaliniame dramos teatro patiestu kilimu žengė ne tik tie, kuriuos žiūrovai pratę matyti scenoje - aktoriai, baleto artistai, operos solistai, bet ir kūrėjai, kurių darbus visuomenė atpažįsta geriau, nei scenoje retai matomus jų veidus - režisieriai, scenografai, dailininkai, kompozitoriai.

Bene pirmoji į renginį atėjo režisierė Galina Dauguvietytė. Didžioji dalis svečių pradėjo rinktis likus kelioms minutėms iki renginio pradžios. Jaunoji teatralų karta kuklinosi žengti patiestu raudonuoju kilimu ir į teatrą įsmuko pro tarnybinį įėjimą. Kasmet per Teatro dieną kokį nors performansą sugalvojantys jaunieji teatro maištininkai "No Theatre" trupės nariai šįkart išreiškė nebylų protestą. Visi aktoriai atėjo pasipuošę švarkuose segėdami po raudoną gėlę su sege iš raidžių "NM" inicialais. Kaip DELFI sakė patys "No Theatre" nariai, tos raidės reiškė frazę "No Money" (nėra pinigų). 

Apie tai, jog teatralams neretai tenka susispausti diržus ir taupyti, "Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose buvo ne kartą užsimenama ir garsiai.

Tarp nominacijų rodomuose filmukuose buvo šmaikščiai pašiepiamas valdžios sprendimas šiais metais sumažinti "nukryžiuotųjų" skaičių (šiemet buvo 12 nominacijų, pernai - 15, o prieš keletą metus prestižiniai teatralų apdovanojimai turėjo net 17 nominacijų, - DELFI).

„Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų svečiai - DELFI galerijoje:

D.Meškauskui - įpareigojimai tęsti B.Dauguviečio misiją

„Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremoniją šiais metais režisavo Keistuolių teatro vadovas Aidas Giniotis. Režisieriui už puikų darbą teatralai dėkojo tiek scenoje, tiek užkulisiuose. 

„Šiais metais mes neplanavome nieko naujo. Greičiau - daug pamiršto seno, kaip antikos laikais, kai olimpiadoje dalyvavo tik vyrai“, - ironizuodamas prieš apdovanojimus kilusį šurmulį dėl to, jog šiais metais „kryžiams“ dramos kategorijoje nebuvo nominuota nė viena aktorė, renginį pradėjo aktorius Darius Meškauskas.

Įteikdama Boriso Dauguviečio auskarą režisieriui Artūrui Areimai Galina Dauguvietytė šmaikštavo, kad jai kasmet tenka vis jaunesni ir jaunesni nominantai. "Tad jei kitąmet man taip pat dar teks tokia misija, pasistenkite, kad laureatas būtų su pasu", - juokavo B. Dauguviečio dukra.

G. Dauguvietytė per ceremoniją prisipažino, kad ji labai norėtų, jog po jos mirties B. Dauguviečio auskarą toliau teiktų aktorius D. Meškausas. „Kadangi aš palikuonių neturiu, giminių neturiu, labai norėčiau, kad šią tradiciją tęstų Dariukas. Jo gyslomis teka Dauguviečių kraujas, jis buvo tėvelio provaikis“, - prisipažino režisierė.

Pirmasis „Auksinis scenos kryžius", kurį įteikė režisierius Aidas Giniotis, atiteko spektaklio „Balta drobulė" kūrėjams. 

Ragino nebetaupyti

Ramunė Marcinkevičiūtė paskelbė Jaunojo menininko apdovanojimą. Šis titulas šiemet atiteko Šarūnui Dateniui ir Antanui Dubrai už spektaklį „Gaidelis pinigautojas“. „Gal kiek liūdna, kad piniginė šio apdovanojimo išraiška yra didesnė, nei aš gavau už spektaklio sukūrimą. Tiems, kas skirsto pinigus, noriu pasakyti, kad stebuklo nesukuria tai, kad suaugęs vyras įsispraudžia į pėdkelnes ir užsideda zuikio ausis. Tačiau džiaugiuosi, kad vaikiškas teatras traukiasi nuo to vaikiško infantilumo“, - dėkojo Š. Datenis.

Aktorė Eglė Mikulionytė „Auksinį scenos kryžių“ įteikė spektaklio „Meteo“ kūrybinei grupei.

Prieš įteikdama apdovanojimą Agnijai Šeiko, Aira Nagilevičiūtė nusistebėjo, kad šiemet Šokio meno kategorijoje pirmąkart atlikėjai varžosi su choreografais. Geriausia miuziklo soliste pripažinta Akvilė Garbenčiūtė.

Paskelbti Geriausią operos solistą į sceną buvo pakviestas maestro Virgilijus Noreika. „Auksinis scenos kryžius“ šioje kategorijoje atiteko Sandrai Janušaitei. 

Sėkmės ir nesėkmės

Paskelbti Geriausio spektaklio vaikams laimėtoją, į sceną buvo pakviestas aktorius Vytautas Anužis. Geriausiu praėjusių metų spektakliu vaikams tapo „Brangusis atrakcionų parko dėde" (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras).

Drauge su teatralų grupe atsiimti apdovanojimo aktorius Jokūbas Bareikis žengė su ramentais. „Tai – repeticijų pasekmė“, - juokavo aktorius. Tačiau vėliau DELFI prisipažino, kad su ramentais penkias savaites jam tenka vaikščioti po nesėkmingos išvykos į užsienį.

Aktorė Nelė Savičenko „Auksinį scenos kryžių“ ant kaklo kaip Geriausiam antro plano aktoriui užkabino Tomui Rinkūnui. Šie metai jam buvo kupini tiek įsimintinų akimirkų, tiek tokių incidentų, kuriuos jis norėtų pamiršti. T. Rinkūnas rugsėjo mėnesį turėjo nemalonumų ne tik su policija,bet ir su sostinės gyventojais, kurie jį sumušė dėl to, jog jis ketino vairuoti išgėręs

Jaunosios kartos aktorius dėkojo savo pirmajam mokytojui, kuris išmokė vaikščioti teatre – Rimui Tuminui, ir savo antrajam mokytojui, kuris išmokė vaidinti teatre – Artūrui Areimai.

J.Vaitkaus spektaklio triumfas

Kompozitorius Mindaugas Urbaitis „Auksinį scenos kryžių“ už geriausią muziką spektakliui įteikė Algirdui Martinaičiui. Muzikas scenoje balsu pademonstravo savo kūrinio atkarpą iš antrojo spektaklio „Eglutė pas Ivanovus" veiksmo.

Beje, šio spektaklio dailininkas namo taip pat negrįžo tuščiomis. Aktorė Airida Gintautaitė Joną Arčikauską paskelbė Metų dailininku.  

Geriausią metų aktorių paskelbti buvo pakviestas aktorius Vladas Bagdonas. „Auksinis scenos kryžius“ atiteko aktoriui Valentinui Novopolsiui, sukūrusiam vaidmenį spektaklyje „Eglutė pas Ivanovus“.  

Vainikuojant spektaklio „Eglutė pas Ivanovus“ sėkmę apdovanojimuose, „Auksinis scenos kryžius“ atiteko ir spektaklio režisieriui Jonui Vaitkui.

"Auksinių scenos kryžių" apdovanojimų ceremonijos akimirkos - DELFI galerijoje:

„Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimai:

Metų režisierius:

Artūras Areima - už spektaklių „Plėšikai" (Nacionalinis Kauno dramos teatras) ir „Julijus Cezaris" (OKT - Vilniaus miesto teatras) režisūrą

Eimuntas Nekrošius - už spektaklio „Dieviškoji komedija" (Lietuvos nacionalinis dramos teatras / Meno fortas) režisūrą

Jonas Vaitkus - už spektaklio „Eglutė pas Ivanovus" (Lietuvos rusų dramos teatras) režisūrą

Metų dailininkas:

Jonas Arčikauskas už spektaklio „Eglutė pas Ivanovus" (Lietuvos rusų dramos teatras) scenografiją

Adomas Jacovskis - už baleto „Tristanas ir Izolda" (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras) scenografiją

Gintaras Makarevičius - už spektaklio „Balta drobulė" (Nacionalinis Kauno dramos teatras) scenografiją

Marta Vosyliūtė - už spektaklio „Kovos klubas" („No Theatre" / Jaunimo teatras) scenografiją

Geriausia muzika spektakliui:

Vidmantas Bartulis - už muziką spektakliui „Teiresijo krūtys" (Vilniaus teatras „Lėlė")

Antanas Jasenka - už muziką spektakliui „Katedra" (Lietuvos nacionalinis dramos teatras)

Algirdas Martinaitis - už muziką spektakliui „Eglutė pas Ivanovus" (Lietuvos rusų dramos teatras)

Sheep Got Waxed" - už muziką spektakliui „Kovos klubas" („No Theatre" / Jaunimo teatras)

Geriausio aktoriaus vaidmuo:

Rolandas Kazlas - už Dantės vaidmenį spektaklyje „Dieviškoji komedija" (Lietuvos nacionalinis dramos teatras / Meno fortas)

Valentinas Novopolskis - už Auklės vaidmenį spektaklyje „Eglutė pas Ivanovus" (Lietuvos rusų dramos teatras)

Dainius Svobonas - už Antano Garšvos vaidmenį spektaklyje „Balta drobulė" (Nacionalinis Kauno dramos teatras)

Geriausias nepagrindinis vaidmuo:

Saulius Bareikis - už Aklo smuikininko vaidmenį spektaklyje „Katedra" (Lietuvos nacionalinis dramos teatras)

Saulius Čiučelis - už Franco vaidmenį spektaklyje „Plėšikai" ir Simučio vaidmenį spektaklyje „Balta drobulė" (Nacionalinis Kauno dramos teatras)

Tomas Rinkūnas - už Karlo vaidmenį spektaklyje „Plėšikai" (Nacionalinis Kauno dramos teatras) ir Kasijaus vaidmenį spektaklyje „Julijus Cezaris" (OKT / Vilniaus miesto teatras)

Geriausias operos solistas:

Sandra Janušaitė - už Tatjanos vaidmenį operoje „Eugenijus Oneginas" (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras)

Merūnas Vitulskis - už Lenskio vaidmenį operoje „Eugenijus Oneginas" (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras)

Geriausias operetė ir miuziklo solistas:

Akvilė Garbenčiūtė - už Rouzės vaidmenį muzikiniame reviu „Zygfrydo Vernerio kabaretas" (Kauno valstybinis muzikinis teatras)

Mindaugas Zimkus - už Barinkajaus vaidmenį operetėje „Čigonų baronas" (Kauno valstybinis muzikinis teatras)

Šokio menas:

Inga Cibulskytė - už Izoldos vaidmenį balete „Tristanas ir Izolda" (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras)

Petras Lisauskas - už vaidmenį spektaklyje „Aikštelėje laisvų vietų nėra" („Žuvies akis")

Agnija Šeiko - už spektaklio „Aikštelėje laisvų vietų nėra" choreografiją („Žuvies akis")

Teatras vaikams:

Spektaklis „Gaidelis pinigautojas" (Menų spaustuvė)

Spektaklis „Brangusis atrakcionų parko dėde" (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras)

Spektaklis „Mozaika" („Dansema")

Lėlių ir objektų teatras:

Spektaklio „Meteo" kūrybinė komanda (Vilniaus teatras „Lėlė")

Gintarė Radvilavičiūtė - spektaklio „Šalia" dailininkė (Klaipėdos lėlių teatras)

Julija Skuratova - spektaklio „Teiresijo krūtys" dailininkė (Vilniaus teatras „Lėlė")

Jaunasis menininkas:

Šarūnas Datenis ir Antanas Dubra - už spektaklį „Gaidelis pinigautojas" (Menų spaustuvė)

Inga Jarkova - už Anės vaidmenį spektaklyje „Anė iš Žaliastogių" (J. Miltinio dramos teatras)

Ieva Triškauskaitė - už Beatričės vaidmenį spektaklyje „Dieviškoji komedija" (Lietuvos nacionalinis dramos teatras / Meno fortas)

Lietuvių literatūros kūrinio sceninė interpretacija:

„Balta drobulė" pagal Antano Škėmos romaną, inscenizacijos autorė Aušra Marija Sluckaitė-Jurašienė (Nacionalinis Kauno dramos teatras)

Justinas Marcinkevičius, „Katedra" (Lietuvos nacionalinis dramos teatras)

Nominantams įteikiamas aukščiausias Lietuvoje teatrinis apdovanojimas - Rūtos Ničajienės sukurtas „Auksinis scenos kryžius“, su įkomponuotu 1930 m. įsteigtu Valstybės teatro garbės ženkleliu, kuriuo tarpukario Lietuvoje buvo apdovanojami labiausiai nusipelnę teatro menininkai. Laimėtojams taip pat skiriamos ir piniginės premijos (7150 Lt.)