Nacionalinė kultūros ir meno premija kūrėjams skiriama tik vieną kartą. Premija yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio - 104 tūkst. litų.

Premijomis siekiama įvertinti reikšmingiausius Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų kūrinius, sukurtus per pastaruosius septynerius metus, ilgametį kūrėjų kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.

Komisijos pirmininkas Alfredas Bumblauskas teigė, kad išrinkti šešis kūrėjus buvo sunki užduotis. Laimėtojai paaiškėjo tik šiandien po slapto komisijos narių balsavimo. A.Bumbauskas teigė, kad komisija skirdama premijas stengėsi atsižvelgti į kūrybos visumą, o ne atskirus jos etapus.

Premija V.Augustinui įteikta už chorinio meno galių plėtrą ir sakralinės muzikos šiuolaikiškumą. J.Gasiūnas apdovanotas už tapybos galimybių atnaujinimą, už šiuolaikinio mąslaus meno idėjų sklaidą. V.Noreika – už aukščiausią vokalinį meistriškumą ir neblėstantį talentą, R.Rastauskas už žaismingos ir ironiškos eseistikos būtį pasaulyje, už sakinio eleganciją. P. ir D. Mataičiai – už lietuvių folkloro gelmių atskleidimą Lietuvai ir pasauliui. Lietuvoje negyvenantis I.Meras - už tragiškųjų XX amžiaus žmogaus patirčių atskleidimą modernioje lietuvių prozoje.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos skiriamos konkurso būdu, komisijai atrenkant geriausių kūrinių kūrėjus, kuriuos premijai gauti pristato organizacijos.

Laureatams diplomai ir ženklai įteikiami Lietuvos valstybės atkūrimo dienos - Vasario 16-osios proga.

Praėjusiais metais už viso gyvenimo nuopelnus Nacionalinę kultūros ir meno premiją pelnė kino režisierius Almantas Grikevičius. 2009 m. Nacionalinės premijos laureatais taip pat tapo teatro režisierius Jonas Rimgaudas Jurašas, fotomenininkas Romualdas Rakauskas, menotyrininkė, meno istorikė Marija Matušakaitė, poetė Ramutė Skučaitė ir aktorius Rolandas Kazlas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją