Pasak „Acmefilm“ direktoriaus Žilvino Naujoko, filmas kino teatrams buvo pristatytas dar spalio pradžioje. Jį buvo nuspręsta rodyti didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Marijampolėje. Tarp jų – trijuose Vilniuje ir Kaune esančiuose „Forum Cinemas“ kino teatruose. „Staiga gruodžio pabaigoje „Forum Cinemas“ pareiškia, kad filmus dar reikia suderinti su Estija. Praėjusią savaitę atėjo atsakymas, kad jie atsisako rodyti penkis „Acmefilm“ filmus, tarp jų - ir „Asteriksas olimpinėse žaidynėse“. Konkrečios priežastys nebuvo paaiškintos,“ – pasakojo Ž. Naujokas.

Netrukus pašnekovas vėl išsiuntė užklausą, kokie, jų manymu, yra „netinkami rodyti filmai“ ir atsakymo vis dar negavo.

Pasak Ž. Naujoko, „Forum Cinemas“ atsisakė „Asteriksas olimpinėse žaidynėse“ ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos valstybėse.

„Tai mums akibrokštas, iki tol bendradarbiavimas ėjosi kaip iš pypkės. Suprantame tai kaip politiką. Galbūt „Forum Cinemas“ bando stumti iš rinkos konkurentus“, - priežasčių bandė ieškoti bendrovės direktorius.

Tikėtasi pelno, liks - nuostoliai

Pasak Ž. Naujoko, iš šio filmo tikėtasi gauti 700-800 tūkst. Lt pelno. Kadangi trys „Forum Cinemas“ kino teatrai sudaro apie 60 – 70 proc. kino teatrų rinkos, anot pašnekovo, jo išleidimas tik likusiuose teatruose bus nuostolingas.

Filmas, anot jo, atsiėjo ne pigiai, nes vieną stipriausių pastarųjų mėnesių pasaulio premjerų bendrovė nusprendė dubliuoti lietuviškai. Taigi papildomi pinigai buvo skiriami dubleriams, lietuviškoms filmo kopijoms, taip pat – reklaminei kampanijai.

Filmą per vėlu siūlyti ir kitiems kino teatrams, nes repertuarai sudaromi toli į priekį.

„Pavyzdžiui, Vilniaus „Skalvijos“ kino teatras, kuriame yra 88 vietos, mums ir neparankus – net viena filmo kopija neatsipirktų,“ – aiškino Ž. Naujokas.

Nesusitarta iki galo

„Forum Cinemas“ projektų vadovas Gintaras Plytnikas pasakojo, kad „Acmefilm“ neišpildė pagrindinės sąlygos – filmas nebuvo pristatytas „Forum Cinemas“ atstovams. „Mes niekada nereikalaujame, tiesiog šitoje kino rinkoje tokios taisyklės, kad visada visos šalys pasižiūri filmus. Paprastai kompanijai „Acme“ būna problema juos parodyti“, - aiškino jis.

„Pamatysime filmą, tada kalbėsime. Ką gali tartis, kai nesi matęs, ir paskutinę akimirką tau jį atveža? Paskui gal su keiksmažodžiais vaikams bus parodyta..., - svarstė G. Plytnikas. - Visi platintojai pristato prieš mėnesį, du, kad būtų aišku, koks filmas, kokie reitingai, kaip jį vertinti“.

Anot Ž. Naujoko, „Asteriksas olimpinėse žaidynėse“ peržiūra įvyko sausio 24 d. ir jį stebėjo mažiausiai du „Forum Cinemas“ atstovai, o ir iki šiol filmų rodyti nebūdavo privalu.

Pašnekovas pasakojo, kad kino rinkoje ne visada įmanoma daug anksčiau prieš premjerą parodyti filmą. Kaip ir perkant produktą, „Acmefilm“ žino tik jo scenarijų, režisierių, aktorius, tačiau viso nebūna matę, panašiai tariamasi ir su kino teatrais.

„Esame profesionalai ir prognozuojame, žinome, ko tikėtis iš filmo. Parodėme reklamą ir jiems to užteko, ar rodyti filmą, ar ne“, - kalbėjo Ž. Naujokas.

Pasak jo, su Holivudo studijomis bendradarbiaujantiems „Forum Cinemas“ jau senai žinoma, kad nepriklausomų filmų versle yra kiek kitaip. Čia susiduriama su peržiūrų problemomis, nes užtrunka ilgiau derinimo darbai, tačiau tai – natūralus dalykas ir dėl visko iki šiol būdavo susitariama.

Kaltos – abi pusės

Vėliau paaiškėjo, kad problema ne tik, kad filmas „nebuvo“ parodytas „Forum Cinemas“ atstovams, bet ir nebeliko jam parodyti vietos ir laiko.

G. Plytnikas prisiminė, kad šio filmo pasirodymas buvo planuotas iš anksto, apie Kalėdas. Baigiantis seniems ir prasidedant naujiems metams, pasak pašnekovo, buvo daug neaiškumų: „Buvo kalbėta, kad reikia tikslinti datas, kompanijos derinosi visokius reikalus“.

„O kai buvo nusprendžiama, kad paleidžiam, mums pasirodė, kad gal ne visai paleidžiam, nes nėra kur paleisti, - prisipažino jis. - Nėra kur. Trūksta „ekraninio laiko“. Yra „didesnių“ filmų šiuo metu“.

Pasak pašnekovo, nors su „Acmefilm“ nebuvo sutarta ir dėl tikslios filmo parodymo datos, tačiau jie vis tiek leido reklamą, kurioje vasario 1 d. – premjeros diena.

„Jeigu kažkas neatsitinka, vadinasi – kaltė abipusė. Čia kaip šeimoje... Šitoje situacijoje reikėtų vertinti, kad „Acme“ su „Forum Cinemas“ galutinai kažko nesusitarė. Dabar, kai kariuomenė persikėlė į kitą upės pusę, bando mojuoti kardais. Nemojuokime kardais, o tarkimės tada, kada reikia“, - savo pozicijos laikėsi G. Plytnikas.

Galbūt kažkada parodys

„Kol kas mes nieko neišmetėme, nieko nežadame išmesti ir tariamės dėl kiekvieno filmo“, - aiškino G. Plytnikas.

Jis nepaneigė galimybės, kad ir „Asteriksas olimpinėse žaidynėse“ galėtų būti parodytas. Jeigu „Acme“ šiandien atvežtų filmą „Forum Cinemas“ atstovams, jis, pasak G. Plytniko, galėtų būti parodytas gal kitą savaitę, o gal ir po mėnesio: „Mes gi neatsisakome, tiesiog nesutariame dėl datų. Mums reikia pažiūrėti“.

Apie tai, kad dar yra viltis, jog filmas bus parodytas, Ž. Naujokas nieko nežinojo: „Žinau, kad yra atsisakymas. Kadangi negalime išleisti filmo Vilniuje, „Asteriksą olimpinėse žaidynėse“ planuojame paankstinti išleidimą DVD formatu“.

Paklausėme ir dėl kitų filmų, kurie taip pat buvo išbraukti iš „Forum Cinemas“ repertuaro: „Jeigu yra daugiau filmų, kuriuos mes atsisakome rodyti – tai nesąmonė, nes, kiek žinau, „Acmefilm“ pati iškilnojo filmus paskutinę akimirką. Galbūt jie negavo kopijų ar kažkas atsitiko,“ – aiškino G. Plytnikas.

Tiesa, Ž. Naujokas tvirtina, kad sausio pradžioje buvo pasakyta, kad nebus parodyti keli filmai, planuoti vasario ir kovo mėnesiams. Vienas iš jų – „Šokio hiphopo ritmu 2“ pasaulinė premjera bei dar vienas premjerinis filmas, kurio pagrindinį vaidmenį atlieka Uma Thurman.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją