58 minučių trukmės filme pasakojama apie 75 m. gruzinų imtynininką Raminą Lomsadzę, išgarsėjusį tuo, kad kartą per 55 sekundes laimėjo septynis mačus.

Filmas veikiau apie meilę, nei apie imtynes – apie tai, kaip Raminas ruošiasi kovai su paskutiniu, sunkiausiai įveikiamu priešininku – vienatve. Gyvenime niekam, net meilei nepasidavęs vyriškis iškeliauja į tolimą Gruzijos kaimą ieškoti moters, kurią prieš 50 m. mylėjo ir prarado.

Audrius Stonys
Oficialiai sprendimą apie konkursinį filmą, kuris buvo atrinktas iš penkių lietuvių filmų, paskelbs trečiadienį. Sprendimas vertinamas prieštaringai, kadangi filmas, nors ir garsaus lietuvių režisieriaus, yra filmuotas Gruzijoje. Kadangi sprendimą priėmė po dviejų balsavimo raundų, galima daryti išvadą, kad nuomonės išsiskyrė.

Tačiau kaip DELFI patikino režisierius bei atrankos komisijos pirmininkas Arūnas Matelis, seniau pagal taisykles "Oskarui" siūlomas filmas turi būti sukurtas tos šalies kalba.

"Seniau iš tiesų buvo reikalavimas, kad filme pagrindiniai dialogai vyktų tos šalies kalba. Tačiau šiais metais taisyklės buvo kiek pakoreguotos. Dabar svarbu, kad filmas būtų nufilmuotas ne anglų kalba, - paaiškino A. Matelis. - Pagrindinį filmo kūrybinį darbą turi atlikti juostą "Oskarui" deleguojančios šalies piliečiai arba rezidentai. Šiuo atveju "Ramino" juostos režisierius ir scenarijaus bendraautorius yra A. Stonys, operatorius - Audrius Kemežys. Todėl filmas atitinka kino akademijos keliamus reikalavimus, nes prodiuserinės kompanijos, aktoriai, gali būti ir iš kitų šalių."

Viena iš komisijos narių esanti kinotyrininkė Gražina Arlickaitė taip pat pažymėjo, kad filmo autorystė priklauso autoriui - kūrėjui ir režisieriui, galinčiam dirbti su įvairiomis tarptautinėmis kino kompanijomis.

"Tai šiuolaikiniame kine - dažnai pasitaikantis reiškinys, kai veiksmas vyksta Meksikoje, o filmuoja belgas. Tačiau tai nereiškia, kad tai nėra jo autorinė kūryba", - DELFI sakė G. Arlickaitė.

Kino režisierius A. Stonys DELFI tikino, kad kino kūrėjai džiaugiasi atsivėrusiomis platesnėmis galimybėmis statyti filmus. Juo labiau, bendradarbiaujant su tokiomis šalimis, su kuriomis be reikalo retai kuriama bendra produkcija. A. Stonys džiaugėsi galimybe sukurti filmą "Ramino" drauge su latviais ir gruzinais.

Paklaustas, kokios emocijos užplūdo išgirdus apie tai, kad jo filmas pretenduoja į "Oskarą", režisierius sakė labai nudžiugęs.

"Man džiugu, kad komisija taip nusprendė. Labai dažnai šioje kategorijoje renkami vaidybiniai filmai. Tačiau, mano nuomone, dokumentinis filmas taip pat turi pilną teisę varžytis su tokiomis juostomis. Lietuvių dokumentika visada buvo stipri", - DELFI sakė A. Stonys.

Režisierius prognozuoti, kaip seksis jo filmui "Oskaro" apdovanojimuose, nedrįsta. "Nemėgstu burti iš tirščių, nes tai priklauso nuo labai daug faktorių. Be to, aš filmus kuriu ne dėl apdovanojimų", - sakė jis.

Tarp realiausių pretendentų į "Oskarą" buvo Mindaugo Survilos filmas "Stebuklų" laukas. Šios dvi juostos ir rungėsi antrajame atrankos etape.

Sausio 10 d. JAV Kino meno ir mokslo akademija paskelbs penkis kandidatus į geriausio užsienio filmo apdovanojimą. 85-oji „Oskarų“ įteikimų ceremonija įvyks vasario 24 d.

Filmo anonsas:

Pirmaisiais savo gyvavimo metais - 2006-aisiais - komitetas pretendentu išrinko A.Matelio dokumentinį filmą „Prieš parskrendant į žemę“. Tai buvo pirmasis filmas iš Lietuvos, pateiktas geriausio filmo užsienio kalba „Oskaro“ apdovanojimui. 2007-aisiais ir 2010-aisiais lietuviško filmo tarp pretendentų į „Oskarą“ nebuvo, 2008-aisiais atrinkta Mario Martinsono drama „Nereikalingi žmonės“, 2009-aisiais – Gyčio Lukšo juosta “Duburys”, o 2011-aisiais ­– Kristijono Vildžiūno filmas „Kai apkabinsiu tave“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)