„Česlovo Milošo amžius“ – tai kinematografinė kelionė į vienintelio lietuvio Nobelio literatūros premijos laureato šimtametės odisėjos salas: mitologinį Isos slėnį prie Nevėžio, Miestą be vardo – Vilnių, svajonių ir prieštarų miestą Paryžių, užburtąjį Lokio viršūnės kalną Kalifornijoje, į išminties ir ramybės uostą Krokuvoje. Pirmąją filmo dalį kviečiame žiūrėti balandžio 5 d. 19.30 val., antrą – balandžio 12-ąją tuo pat metu.

Pasak filmo kūrėjų, jei laikysime, jog žmonės, panašiai kaip ir geografinės teritorijos, reikšmingai kreipia žmogaus lemtį, tai „Česlovo Milošo amžius“ drauge yra ir dvasinė kelionė, į kurią filme poetą lydi artimai jį pažinoję žmonės – literatūros mokslininkai, biografai, leidėjai, vertėjai.

Filme siekiama pažinti Č. Milošo biografijos, asmenybės ir kūrybos sluoksnius – pirmuosius reginius gimtuosiuose Šeteniuose, brandos dilemas vilnietiškos ir paryžietiškos jaunystės metais, istorinių sukrėtimų pažymėtą epochą klajonių nuo Lietuvos iki Kalifornijos metais bei dvasiškai komplikuotą grįžimą į Lietuvą po ištisų egzodo dešimtmečių.

Daugumą kūrinių parašiau emigracijoje, nors iš pradžių galvojau, kad ji man bus visiškai bevaisė.

Vis dėlto per ilgą gyvenimą supratau, kad neįmanoma kurti ir semtis stiprybės be sugrįžimo.

Sugrįžti prie savo šaknų, į savo Itakę, yra žmogaus dvasioje įrašyta lemtis.

Česlovas Milošas

„Česlovo Milošo amžius“ (rež. J. Javaitis) – balandžio 5 ir 12 d. 19.30 val. per Lietuvos televizijos antrąjį kanalą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją