Didžiosios Britanijos princas Williamas su savo žmona Kate Middleton penktadienį apsikeitė dviem trumpais bučiniais Bakingamo rūmų balkone. Balkone pasirodžiusius jaunuosius džiugiai sveikino tūkstančiai prie rūmų susirinkusių žmonių.

Po ceremonijos jaunavedžiai iš Vensminsterio abatijos pajudėjo Bakingamo rūmų link. Procesijos maršrutas suplanuotas garsiausiomis Londono gatvėmis: pro Parlamento rūmus, Didįjį Beną, Užsienio reikalų ministeriją, Ministrų kabinetą, iki pat Clarence rūmų, kurie yra šalia galutinio tikslo – pagrindinės karališkosios rezidencijos – Bakingamo rūmų.

Jaunieji vyko 1902 metais sukurtu lando – keturviete karietą, kurioje prieš trisdešimt metų į tą pačią vietą tik iš Šv. Pauliaus Katedros vyko ir princo Williamo tėvai – princas Charlesas ir princesė Diana.

Princas Williamas kartu su broliu ir pabroliu Harriu likus lygiai 45 minutėms iki tuoktuvių ceremonijos pradžios prabangiu „Bentley“ iš Klarenso rūmų Londono gatvėmis patraukė abatijos link. 12.20 princai buvo pasveikinti Vestminsterio abatijoje, kur kantriai laukė atvykstančios nuotakos.

Williamas, kuris yra antrasis eilėje į Jungtinės Karalystės sostą, šią iškilmingą dieną vilki skaisčiai raudoną armijos uniformą.

Likus 20 minučių iki vestuvių ceremonijos abatijoje pasirodė princas Charlesas su žmona Kamila bei karalienė Elžbieta II su vyru Philipu.

K. Middleton su tėvu automobiliu „Rolls-Royce“ į Vestminsterio abatiją atvyko lygiai 13 val. (Lietuvos laiku). Istorinių sutuoktuvių oficiali ceremonija prasidėjo 11.04 Londono laiku (13.04 val. Lietuvos laiku). Pagal griežtą protokolą ji truko 1.04 val.

Apie ceremonijos pradžią Vestminterio abatijoje, kuri yra tradicinė Anglijos monarchų karūnavimo vieta nuo tada, kai 1066-aisiais čia buvo karūnuotas Vilhelmas I Užkariautojas, paskelbė varpų dūžiai ir trimitų garsai.

Prieš apsikeitimą santuokos įžadais K.Middleton, kurios veidą dengė šydas, lydima tėvo lėtai žengė prie altoriaus skambant anglų kompozitoriaus sero Charleso Huberto Parry giesmei "I Was Glad" ("Aš džiūgavau"). Kai K. Middleton priėjo prie altoriaus, ten laukęs Williamas prieš ceremonijos pradžią kažką jai sušnabždėjo, o nuotakos veidą nušvietė šypsena.

Tuomet Kenterberio arkivyskupas Rowanas Williamsas, kuris yra pasaulio anglikonų dvasinis vadovas, paskelbė juos vyru ir žmona, kai būsimieji karalius ir karalienė vienas kitam ištarė "taip", o Williamas užmovė nuotakai ant piršto Velso aukso žiedą.

Nuotakos dramblio kaulo spalvos nėriniuotą suknelę sukūrė Sarah Burton - Alexandero McQueeno mados namų kūrybos direktorė. Tai penktadienį paskelbė karališkieji rūmai, kai K.Middleton įžengė į Vestminterio abatiją, kur šiuo metu vyksta jos ir Williamo tuoktuvių ceremonija.

"Panelė Middleton pageidavo, kad jos suknelė sujungtų tradiciją ir šiuolaikiškumą su menine vizija, kuria pasižymi Alexandero McQueeno darbai", - rašoma pareiškime.

"Panelė Middleton glaudžiai bendradarbiavo su Sarah Burton kuriant suknelės dizainą", - priduriama jame.

Šukuosenos autorius bent jau nebuvo įpareigotas slėpti savo tapatybę. Kate plaukais rūpinosi žvaigždžių kirpėjas Richardas Wardas.

Nuotakos galvą puošė diadema, kurią jai šioms iškilmėms paskolino karalienė. Ji taip pat buvo pasidabinusi deimantų ir safyro sužadėtuvių žiedu, anksčiau priklausiusiu Williamo motinai princesei Dianai, kuri 1996-aisiais išsiskyrė su princu Charlesu, o po metų žuvo automobilio avarijoje Paryžiuje, būdama vos 36 metų amžiaus.

Didžiojoje Britanijoje amžiaus vestuvių diena išaušo saulėta, nors oro prognozė skelbė, kad turėtų lyti. Penktadienį nuo ankstaus ryto vestuvių ceremonijos prieigų link ėmė plūsti minios londoniečių ir miesto svečių, norinčių nors akies krašteliu išvysti iš prabangaus viešbučio „Goring“ atvykstančią sesers Pippos ir pulkelio pamergių lydymą jaunąją Kate Middleton bei iš tėvo rezidencijos - Clarence rūmų su broliu Harry ir pabroliais pasirodysiantį jaunikį – Velso princą Williamą.

Ištikimiausi Karališkųjų vedybų gerbėjai vietas prie Vestminsterio abatijos rezervavo jau trečiadienį. Planuojama, kad Londono gatvėse jaunuosius stebėti turėtų apie 600 tūkst. žmonių. Žiniasklaidos atstovai iš viso pasaulio geresnes pozicijas ėmė rinktis ketvirtadienį.

Į Vestminsterio abatijos vidų, stebėti tuoktuvių ceremonijos, pakviesta 2000 išrinktųjų. Stengiantis išvengti grūsties, svečiams buvo pasiūlyta pradėti rinktis likus trims valandoms iki ceremonijos. Tarp kelių tūkstančių kviestinių svečių pasirodė ir stilingoji Davido ir Victoria'os Beckhamų pora, seras Eltonas Johnas su vyru Davidu Furnishu, kitų karališkųjų šeimų nariai, negausus būrelis popmuzikos žvaigždžių ir sporto garsenybių, ministras pirmininkas Davidas Cameronas.

Ceremoniją taip pat stebėjo 50 valstybių vadovų ir labdaros organizacijų darbuotojai bei karo veteranai, pažįstantys princą nuo tada, kai jis tarnavo kariuomenėje.