Nors staiga užsiliepsnojusį namą žiemą spiginant šalčiui gesino beveik dešimt ugniagesių automobilių, išgelbėti buvusios medikės užgyvento turto nepavyko.

Pagalbos nesikreipė

Per ilgą gyvenimą sukaupti namų apyvokos daiktai, baldai ir praeitį menančios fotografijos pranyko liepsnose arba buvo nepataisomai sulaistyti vandeniu.

Išdegė beveik visa mansarda, todėl dalį jos ir stogo teko nuardyti. J.Brazauskienė pastogę rado pas dukterį žinomą verslininkę Laimą Mertinienę.

Po gaisro Antakalnio seniūnija, kuriai priklauso Turniškių rajonas, J.Brazauskienės vizito nesulaukė. Moteris nesikreipė pagalbos.

Padegėlė paramos neieškojo ir Vyriausybėje, kuriai tuomet dar vadovavo A.Brazauskas. Vyriausybė galėjo skirti net 10 tūkstančių litų paramą nuo gaisro nukentėjusiai moteriai.

„Gaivinti mokėsite?“

Dabar pirmosios A.Brazausko žmonos namų kieme jau sukiojasi darbininkai, tačiau jie nebuvo linkę atvirauti. „Vos kelias dienas dirbame, reikia išlieti betoną“, – trumpai paaiškino rusakalbis vyras ir tuoj pat pasiūlė bendrauti su jų darbų vadovu.

Darbininkas pats jam paskambino ir perdavė telefoną žurnalistams. „Taip, statybų užsakovė yra Julija Brazauskienė, tačiau daugiau aš neįgaliotas jums pasakoti, kreipkitės į pačią šeimininkę“, – taip pat trumpai ir griežtai paaiškino vardu neprisistatęs vyras.

Nors gaisro nuniokotas namas – buvusiai premjero žmonai skaudžiausia tema, L.T. žurnalistams ji mielai pravėrė savo laikino būsto, vienos iš dukterų kotedžo, duris.

„Gaivinti mokėsite?“ – pusiau rimtai, pusiau juokais iš karto paklausė susijaudinusi moteris.

Užsibrėžusi tikslą

Buvusi medikė neslepia: ji nenori būti našta dukroms, nors šios neignoruoja motinos. „Laimutė labai mane globoja. Siūlė man ir pinigais padėti, bet nenoriu vaikų apkrauti savais rūpesčiais“, – pasakojo garsios verslininkės L.Mertinienės motina.

Anot moters, ji pati užsibrėžė tikslą – kuo greičiau tą namą atstatyti savo jėgomis. „Turėjau santaupų, bet, žinoma, jų neužteks. Juk reikia mažiausiai 250 tūkstančių litų. Iš kur tokie pinigai?“ – guodėsi J.Brazauskienė.

Ji pasakojo, kad jei viskas bus taip, kaip ji sumanė, namas vis tiek bus atstatytas. „Man labai labai geri žmonės padėjo. Nevardysiu pavardėmis, bet jų parama man buvo labai svarbi – tai įrodo, kad turiu tikrų draugų. Todėl aš jiems, susitikimams su jais tiesiog privalau tą namą atstatyti“, – kalbėjo buvusi A.Brazausko žmona.

Ilgisi namo Turniškėse

Dviejų garsių dukterų motina keliolika metų gydė plaučių ligomis sergančius žmones, tačiau jos pačios liga, apie kurią moteris linkusi nutylėti, sugriovė visas viltis.

„Man labai patiko mano darbas, mano intuicija buvo puiki diagnozuoti ligas. Mane mylėjo žmonės, mylėjau ir aš pacientus. Su darbu atsisveikinau labai sunkiai, bet teko“, – prisipažino J.Brazauskienė, nedirbanti jau daugiau nei 20 metų.

Anksčiau dienas leidusi savo name Turniškėse, dabar ji priversta glaustis kotedže.

„Nesiskundžiu, bet ten buvo ir yra mano vištelės, kurios deda labai skanius kiaušinius, mano darželis, kur puikiai užauga įvairiausios žolytės salotoms“, – vardijo moteris, kuriai dėl ligų vaikščioti ar juo labiau dirbti per sunku.

Kotedže jai tvarkytis padeda ilgametė pagalbininkė Irutė. „Vyrai, alkani, pusryčius valgėt? Irute, duok ko nors užvalgyti“, – kviečia prie stalo J.Brazauskienė.

Šeimininkė Irutė tuoj pat ant stalo deda koldūnų, šviežių salotų, marinuotų baravykų, kaičia kavą ir iš spintos ištraukia sausainių. Moterų vaišingumas ir svetingumas maloniai nustebina.

„Aš retai sulaukiu svečių, todėl man bendrauti labai malonu“, – tvirtino J.Brazauskienė.

Tuščias šaldytuvas

Pensininkė prisipažįsta, kad jos šaldytuve dabar kaip iššluota.

„Tuščia, – patvirtina J.Brazauskienė. – Aš badauju. Jau net nepamenu, kurią dieną, bet geriu tik vandenį iš šaltinio, padažau į druską pirštą, palaižau – ir skanu, ir soti esu“, – apie itin kuklų dienos maisto racioną pasakojo J.Brazauskienė.

Moteris nesimaitina, nes badu gydosi daugybę ligų, todėl ir šaldytuvas stovi tuščias, kad negundytų. Garbaus amžiaus pensininkė ilgiausiai alkiu marinosi net 28 dienas.

„Tuomet, pamenu, net šaltibarščiai, kuriuos labai mėgstu, ėmė plaukti ant sienos, bet iškentėjau didvyriškai. Jau tokia mano valia. Aš tikiu, kad badu galima išsigydyti įvairiausius negalavimus. Pati tai patyriau, nes badaujantis organizmas pirmiausia suryja piktybines ląsteles ir įveikia ligą“, – kalbėjo buvusi medikė.

J.Brazauskienė tikisi, kad iki bulviakasio jai pavyks atstatyti po gaisro sudegusį namą Turniškėse.

„Gal per daug naiviai galvoju, bet man atrodo, kad kažkaip tai padarysiu. Tikiu. Noriu ten gyventi. Neabejoju, kad dukros, jei prašysiu, padės. Kiek man čia teliko gyventi? Po mirties vis tiek namas atiteks joms“, – svarstė J.Brazauskienė.