Apie artėjančios kelionės planus ir sumanymus, kai kurias keliautojų baimes ir lūkesčius M. Starkus sutiko pasidalinti su naujienų portalo DELFI skaitytojais.

- Kur keliausite ir koks bus Jūsų maršrutas? Kiek planuojate užtrukti šioje kelionėje?

- Atrodė, kad prieš metus visam laikui atsisveikinom su savo Snaige, senuoju, hipišku VW Kombi. Viskas. Ji palaimingai kriuksi automobilių rojuje ir be saiko ryja aukščiausios kokybės tepalą nemokamai. Bet meistriukai Argentinoje nusprendė kitaip. Pranešė, kad gyvens. Kiek? - sužinosim pakankamai greitai, nes kovo mėnesį grįžtam atgal. Kažkaip nesutvarkyti reikalai su ta Pietų Amerika, todėl šį kartą iš Buenos Airių apie mėnesį keliausim iki Kolumbijos sostinės per Peru, Boliviją, Ekvadorą. Tačiau tai tik planai. Žinia, kad realus maršrutas bus aiškus tik pabaigoje. Taip pat ir tai, ar transportas ir pabaigoje liks tas pats, kuriuo nuvažiuosim ir pirmuosius kilometrus.

- Kokiu automobiliu keliausite?

- Jau ne paauglė mūsų dama, tik metų trūksta iki gražaus trisdešimtmečio, bet vis dar važiuoja. Ir atrodo ganėtinai neblogai - ypač kai per purvinus kelius pavažinėji. Vietos pakankamai reikalingiausiai įrangai ir keliems benzino bakams. Radijas transliuoja tik miestuose, todėl per daug neerzina. Vairas - be stiprintuvo, todėl bus gera proga atgaivinti per metus apleistus raumenų likučius. Langai ir durys sandariai neužsidaro, penkių vyrų atmosferai atiduodamas kūnų kvapas neužsilaiko - gaivuma. Aišku, benzino garų prisikvėpuoji, bet dėl to visai įdomių minčių, vizijų atsiranda. Šoniniai langai „niaukti“. Žodžiu - pasaka, ne automobilis.

- Kiek žmonių sudarys Jūsų komandą?

- Dažniausiai keliaujame keturiese, tačiau šiemet, kaip ir pernai, prie mūsų vėl prisijungs mūsų draugas, Argentinos lietuvis Marcelo. Anuomet ruošėsi išlėkti tik kelioms dienoms, daugiausiai - savaitei, tačiau ir po trijų vis dar buvo šalia. Ir dėl to mes labai džiaugėmės.

- Ko ruošiantis į tokią kelionę nieku gyvu negalima pamiršti? 

- Visuomet daiktų susirenkam minimaliai. Nemėgstu nereikalingo svorio. Filmavimo technika, kompiuteris - svarbiausias krovinys. Visa kita gali įsigyti pakeliui. Kadangi mūsų poreikiai minimalūs - nelabai ir yra kam išlaidaut. Pernai prie Antarktidos tik „kalsonus“ įsigijau. Labai prašmatnus daiktas, ypač pravartus ir tokiems orams kaip dabar.

- Kaip manote, kuo ši kelionė skirsis nuo praėjusių?

- Man jos visos - išskirtinės. Kiekvieną kartą gyveni ta diena, o potyriai tampa neįkainuojami. Niekada ryte nežinai, kas nutiks dieną, kur sustosi, kada ir kur miegosi. Tai ir yra variklis, azartas. Šį kartą teks daugiau pakovot su aukštikalnėm, išretėjusiu oru, tačiau susitvarkysim. Bent jau dabar labai tikiuosi.

- Ar yra kažkokių išankstinių nuogąstavimų, kurie aplankė ruošiantis šiai kelionei?

Visuomet daugiausiai nerimo kelia mūsų automobiliai. Tačiau pasirinkus tokį keliavimo būdą kitaip būti ir negali. Pabambam, kad esam suaugę vyrai, o tokiais žaidimais užsiimam, bet po kiek laiko vėl laimės pilni. Nesam visiški begalviai avantiūristai, stengiamės pasiruošti, planuojam, daug skaitom apie tai, ko galime tikėtis. Skiepų kūnuose ne mažiau nė kraujo. Tačiau juk žinote kaip su ta teorijos ir praktikos draugyste: kažką viena apie kitą yra girdėjusios, tačiau telefonais taip ir neapsikeičia. Šveiko frazė apie tai, kad „kažkaip bus, juk dar niekuomet taip nebuvo, kad nebūtų“ tinka puikiausiai.

- Kaip manote, ar tai, kad ši kelionė Jums nebus pirma - pranašumas, nes esate patyrę nemažai išbandymų, o gal tokiose kelionėse, į kokias susiruošiate Jūs, daug kas priklauso nuo sėkmės, ne tik nuo patirties?

- Patirtis - svarbi visuomet. Jos nenusipirksi pas gyvenimo būdo vadybininkus. Ir ne tik kelionėse. Tačiau metams bėgant vis dažniau supranti, kad kuo, atrodytų, labiau patyręs tampi, tuo daugiau tos patirties trūksta. Taip ir mokaisi visą gyvenimą.

„Biplan“ vaizdo klipas apie praėjusių metų M. Starkaus ir jo bičiulių kelionę Pietų Amerikoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją