Televizijos laidų vedėja ir kūrėja, žurnalistė E.Mildažytė, gavusi užduotį tarptautinei moterų konferencijai Vilniuje sukurti Lietuvą reprezentuojantį numerį, ilgai galvojo, kaip ne tik prikaustyti iš įvairių šalių atvykusių moterų dėmesį, bet ir sudominti viešnias mūsų šalimi.

„Man kilo mintis pristatyti istorines ir dabar veikiančias Lietuvos moteris. Turėjau konferencijos dalyvėms pasiūlyti ką nors, kas jas sudomintų šitu kraštu. Aišku, galima paruošti kažką moteriška tema ir kitaip – gali būti koks drabužių pristatymas, kolekcija kokia nors, pavyzdžiui, nėščiosioms, bet nusprendėme papasakoti apie istorines moteris, kurių dalis visai nepelnytai pamirštos“, - savo filmo idėją pristato E.Mildažytė.

Kadangi medžiagos apie tai, kaip atrodė kai kurios legendinės damos, nėra, E.Mildažytė kvietė dabartines įžymybes suvaidinti įvairių istorinių laikotarpių moteris. Taip filme atsidūrė aštuonios garsenybės: karalienę Mortą vaidina Lietuvos kino aktorė Vaiva Mainelytė, Birutę – dainininkė Rūta Ščiogolevaitė, Barborą Radvilaitę – balerina Beata Molytė, Boną – sopranas Sigutė Stonytė, lietuviškąja Žana D‘Ark tituluojamą Emiliją Pliaterytę – žurnalistė Rita Miliūtė, rašytoją Sofiją Tyzenhauzaitę – Laura Imbrasienė, Juliją Žemaitę – Veronika Povilionienė, pirmąją Lietuvos pilotę ir parašiutininkę Antaniną Liorentaitę – Neringa Skrudupaitė.

Filme, pasinaudojus dokumentine medžiaga, bus atskleistos ir dar kelių moterų asmenybės: Dalia Grybauskaitė, Violeta Urmanavičiūtė-Urmana, Eugenija Pleškytė, Marija Gimbutienė, Birutė Galdikas.

E.Mildažytė mano, kad sėkmės filmas sulauks ne dėl įžymių vardų, o dėl įdomaus pateikimo, dar nenagrinėtos temos. Peržiūrėjusi jau nufilmuotus kadrus, žurnalistė neliko nusivylusi ir mano, kad ekrane herojės atrodys įtikinamai: „Žinokit, jos visos stebuklingai persikūnija. Aišku, kaip atrodė kokia Birutė ar Morta, tai vienas Dievas težino.“

Vaidinamą laikotarpį atspindinčius ir filmo herojes atskleidžiančius kostiumus filmo kūrybinė grupė skolino iš Etnokultūros centro, Lietuvos televizijos lobynų ir teatų.

Pirmiausiai filmo trumpesnė versija bus pristatyta moterų konferencijoje, tačiau E.Mildažytė norėtų ilgesnę versiją parodyti ir per Lietuvos televiziją. Moteris mano, kad tai galėtų būti ir puiki šviečiamoji medžiaga moksleiviams – kad šie turėtų bent supratimą, apie istorines, Lietuvai nusipelniusias moteris.