Į parodos atidarymą ketvirtadienio vakarą atvyko ne tik idėjos autorė dainininkė Giedrė Balutytė, bet ir specialioms fotografijoms pozavusios garsios moterys.

Ypatingą rekšmę problemai teikia ir JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Elisabeth Derse. Moteris palaiko idėją prieš smurtą ir savo įtemptoje dienotvarkėje surado laiko atvykti į „Moterys prieš smurtą“ atidarymą.

„JAV mano, kad smurtas šeimoje yra visuomenės rykštė su milžiniškomis ekonominėmis, socialinėmis ir asmeninėmis pasekmėmis. Smurto šeimoje eliminavimas yra tikslas, kuriuo mes nuoširdžiai tikime. Mes džiaugiamės, kad šių metų pavasarį Lietuva priėmė pirmąjį visą apimantį įstatymą prieš smurtą šeimoje, tuo parodydama, kad ši problema yra visuomenės dėmesio centre ir pripažindama, kad tai yra žmogaus teisių pažeidimas“, – kalbėjo JAV ambasadorė ir pabrėžė, kad veiksmingas atsakas į smurtą šeimoje reikalauja rimtų ir suderintų visos visuomenės pastangų.

„Kol visuomenėje nesubręs nuostata, kad negali būti smurto ne tik tarp valstybių, bet ir šeimoje, jokie įstatymai nepadės. Liūdna prisipažinti, kad patriarchalinės visuomenės nuostatos ir liekanos dar gana gajos mūsuose. Ne tik tarp vyrų, bet ir tarp moterų. Solidarizuojuosi su parodos autoriais, organizatoriais ir visomis moterimis, kurios išnešė šią idėją į viešumą. Noriu pasakyti toms, kurios patyrė ir pakilo, kovokime už tai, kad jų namuose visada būtų taika ir ramybė“, – kalbėjo aktorė Virginija Kochanskytė, su „smurto žymėmis“ pozavusi specialioje fotosesijoje prieš smurtą.

Paroda „Moterys prieš smurtą“ – DELFI nuotraukų galerijoje:

Pagal Vidaus reikalų ministerijos skelbiamą statistiką, Lietuvoje kas trečia moteris patiria smurtą artimoje aplinkoje. Net dvidešimt iš jų per metus miršta patyrusios smurtą. Tai ne tik kraupi statistika, bet ir ryžtingų veiksmų reikalaujanti problema.

Fotografijų parodos „Moterys prieš smurtą“ tikslas – parodyti visuomenei smurto pasekmes ir pasakyti, kad smurtas nesirenka moters pagal jos amžių, profesiją, užimamas pareigas. Garsios moterys ryžosi visuomenei parodyti, kaip iš tikrųjų atrodo smurtą patyrusi, sumušta bei pagalbos laukianti moteris.

Įžymybės nepabijojo pozuoti „papuoštos“ speciali grimu pozuoti fotografui Visvaldui Morkevičiui. „Smurto žymės“ ant žinomų Lietuvos moterų veidų atsirado naudojantis tikromis ekspertizių ir abdukcijų nuotraukomis.

Savo indėliu prie idėjos prisidėjo TV laidų vedėjos Violeta Baublienė, Rūta Mikelkevičiūtė, Asta Stašaitytė-Masalskienė, Lavija Šurnaitė, Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, žurnalistė Rūta Janutienė. Dainininkės Erica Jennings, Šorena Janiašvili, Evelina Anusauskaitė, Giedrė Balutytė, aktorės Larisa Kalpokaitė ir Ineta Stasiulytė, Rimantė Valiukaitė ir Virginija Kochanskytė, tituluota gražuolė Gabrielė Martirosianaitė ir tituluota sportininkė Rita Pivoriūnaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją