Teismas iš A. Valentaitės pavogtus drabužius ir rankines, kurių vertė yra beveik 38 tūkst. Lt, nusprendė sunaikinti nukentėjusiosios prašymu – moteris nurodė, kad rūbus dėvėjo bei rankines nešiojo ją apvogusi namų prižiūrėtoja Valerija Machrova ir šios dukra. Be to, verslininko Laimučio Pinkevičiaus sutuoktinė aiškino, kad vogtų daiktų nenori susigrąžinti todėl, kad drabužiai ir aksesuarai jai sukels tik negatyvius prisiminimus.

Daiktinius įrodymus siūlė sunaikinti ir valstybės kaltinimą palaikanti Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Aušra Balžekaitė. Tuo tarpu už vagystę nuteista V. Machrova neprašė jai atiduoti drabužius ir aksesuarus, už kuriuos teismo nuosprendžiu ji vis tiek privalės sumokėti pinigus A. Valentaitei.

Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, daiktiniai įrodymai, nepaisant jų vertės, negali būti išparduodami aukcione - privalo būti sunaikinti.

Paprastai daiktiniai įrodymai iki teismo nuosprendžio įsiteisėjimo yra laikomi policijos komisariato, kurio tyrėjai atliko ikiteisminį tyrimą, saugykloje. Tačiau iš A. Valentaitės pavogti drabužiai ir rankinės atsidūrė teisme, nes bylą nagrinėjusi teisėja Lilija Tarčevskaja nusprendė paskirti ekspertizę – jos metu buvo aiškinamasi, ar daiktai yra originalūs, taip pat buvo nustatinėjama, kiek jie kainavo vagystės metu ir tuomet, kai buvo rastos V. Machrovos bei jos dukros namuose.

Teismo paskirta ekspertizė mokesčių mokėtojams kainavo daugiau kaip 4 tūkst. Lt, tačiau šių pinigų teismas nusprendė nepriskirti prie proceso išlaidų ir jų iš V. Machrovos neišieškos.

Pasak Vilniaus miesto trečios apylinkės teismo atstovės Rūtos Trimailovienės, nuosprendžiui įsiteisėjus A. Valentaitės rūbai ir aksesuarai bus išsiųsti ikiteisminį tyrimą pradėjusiai institucijai. „Į pačią procedūrą teismas nesikiša, tačiau daiktus sunaikinus teismui yra atsiunčiamas jų sunaikinimo aktas“, – sakė ji.

Vilniaus policijos atstovė Dalia Petrauskienė sakė, kad daiktinius įrodymus pareigūnai naikina bendrovėje „Ecoservice“.

„Kai policija gaus A. Valentaitės daiktus, juos darbuotojas nuveš į bendrovę ir čia specialiu smulkintuvu sunaikins“, – D. Petrauskienės teigimu, šioje procedūroje dalyvaus ne tik darbus atliekantis specialus bendrovės darbuotojas, bet ir už naikinimo procedūrą atsakingas policijos atstovas.

Tada daiktų sunaikinimo aktas bus išsiųstas į teismą, kurio žinioje yra baudžiamoji byla.

A. Valentaitės drabužiai ir rankinės galėjo būti sudegintos, nes anksčiau policija buvo sudariusi sutartį su bendrove, kuri daiktinius įrodymus naikindavo ugnyje.

Teismas nusprendė sunaikinti A. Valentaitei priklausius drabužius ir aksesuarus: smėlio spalvos žieminę striukę su firmos „Roberto Cavalli“ prekės ženklu, rudos spalvos palaidinę su firmos „Yves Saint Laurent“ prekės ženklu, gelsvos spalvos megztinį-golfą be prekės ženklo, baltos (pieno) spalvos „V“ iškirptės megztinį be prekės ženklo, golfą be rankovių juodos spalvos su firmos „Givenchy“ prekės ženklu, pilkos spalvos megztinį su firmos „Ralph Lauren“ prekės ženklu, juodos spalvos paltą su firmos „Burberry“ prekės ženklu, juodos spalvos lietpaltį su firmos „Yves Saint Laurent“ prekės ženklu, margą trikotažinę palaidinę trumpomis rankovėmis su firmos „Yves Saint Laurent“ prekės ženklu, juodos spalvos nėriniuotą palaidinę be rankovių su firmos „Givenchy“ pekės ženklu, rudos spalvos rankinę su firmos „Givenchy“ prekės ženklu, juodos spalvos pintos (megztos) odos rankinę su firmos „Alexander McQueen“ prekės ženklu, juodos spalvos pintą rankinę su firmos „Bottega Veneta“ prekės ženklu, juodos spalvos rankinę su firmos „Yves Saint Laurent“ prekės ženklu, juodos spalvos rankinę su firmos „Chanel“ prekės ženklu, juodos spalvos verstos odos delninukę su apyranke, pažymėta firmos „Roberto Cavalli“ prekės ženklu, juodos spalvos delninkukę su firmos „Giorgio Armani“ prekės ženklu.

Beje, viena rankinė, kurią A. Valentaitė buvo įvertinusi 4,8 tūkst. Lt, yra nauja – nukentėjusioji ir nuteistoji teigė, kad jos nenešiojo. Tiesa, ją apžiūrėję ekspertai nustatė, kad rankinė vis dėlto nebėra nauja, todėl teismas nusprendė ir ją sunaikinti.

Anksčiau kai kuriuos daiktinius įrodymus teismuose naikindavo ir teismuose – būdavo surašomas naikinimo aktas, o daiktai išmetami tiesiog į konteinerį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją