Atkurti skulptūrą, kurią sudaro trys dalys - šv.Jurgis, žirgas ir drakonas, reikalavo Kultūros paveldo departamentas. Skulptūrą kūrė skulptorius iš Marijampolės Kęstutis Balčiūnas, laimėjęs Lietuvos dailininkų sąjungos skelbtą konkursą. Skulptūra vaizduoja raitą šv.Jurgį, ietimi duriantį į po žirgo kojomis besirangantį drakoną.

Skulptūros aukštis yra 4,5 metrai, ilgis - 5 metrai, plotis - 2 metrai. 1 200 kilogramų sverianti skulptūra padaryta iš lengvų kompozicinių medžiagų: nerūdijančio plieno karkaso, padengto ta pačia medžiaga, iš kurios gaminami sklandytuvai (stiklo audinio). Anot bendrovės "Strateginių komunikacijų centras", tai reiškia, kad skulptūra yra praktiškai amžina, nebijo nei lietaus, nei gaisro. Jos atkūrimas kainavo 300 tūkst. litų.

Naujoji skulptūra kiek didesnė negu nuo pat 1895 metų, kai buvo pastatytas šis pastatas, Gedimino prospektą puošusi betoninė šv.Jurgio skulptūra. Nuo pastatymo iki 1940 metų pastatas buvo žinomas "St. George" viešbučio vardu, o skulptūra visada buvo siejama su dabartiniu Gedimino prospektu, kurio pirmasis pavadinimas buvo šv.Jurgio prospektas.

Skulptūra nuversta 1944 metais, kai viešbutis apdegė, ir ji buvo sugadinta.

Legenda apie šv.Jurgio kovą su drakonu buvo labai populiari 13 amžiaus Europoje per kryžiaus karus - tas neaiškios kilmės drakonas tada simbolizavo stabmeldystę. Tikrų žinių apie šv.Jurgio asmenybę turima nedaug, tik tiek, kad gimė jis Artimuosiuose Rytuose, didikų šeimoje, tarnavo Romos imperatoriaus gvardijoje ir, skelbdamas krikščionybę, žuvo prasidėjus krikščionių persekiojimams.

Šis narsus karys, per pasakojimus ir padavimus pasiekęs Lietuvos kaimą, tapo čia ne tik nuo pikto gynėju, bet ir gyvulėlių globėju.

Bendrovės "Middle Europe Investments Baltija" rekonstruotas pastatas, kuriame įsikurs prekybos galerija "Grand Duke Palace", duris atvers gruodžio 16 dieną.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją