RUG teisiniams interesams Lietuvoje atstovaujantis advokatas Andrius Iškauskas DELFI teigė, kad tiek roko operos organizatoriai (viešosios įstaigos „Kultūros vadybos projektai“, „Centrinė kūrybos studija“), tiek režisierius Ramūnas Marcinkus, tiek kūrinyje dainuojantys atlikėjai - informuoti apie teismo nutartį.

Anot advokato, nepaisius šios nutarties, rengėjams gresia 1000 litų bauda. Paklausus, ar jis manąs, kad tokia menka suma juos sustabdys ir opera Šiauliuose nebus parodyta, A.Iškauskas sakė: "Jei jie nepaisys nutarties, tai bus tikras teisinis nihilizmas".

Advokatas tvirtino nežinąs, kokių veiksmų imtis jį po Naujųjų metų įgalios RUG, bet neatmetė galimybės, kad E.L.Webberio teisių atstovai šio akiplėšiško autorių teisių pažeidimo nepaliks likimo valiai.

Į teismą už autorių teisių pažeidimus gali būti patraukti ne tik "Jėzus Kristus Superžvaigždė" rengėjai, bet ir jame dainuojantys atlikėjai. "Tokia galimybė teisiškai reali, nes jie viešai atlikdami nelicencijuotą kūrinį, taip pat pažeidžia autorių teises", - sakė A.Iškauskas. Jis tikino, kad gavę informaciją apie neteisėtą kūrinio, kuriame dainuoja, rodymą, aktoriai ir dainininkai turi teisę nebesilaikyti sutarčių, kurias pasirašė su rengėjais ir nebedalyvauti parodyme.

Roko operoje dainuoja Jeronimas Milius, Jurgis Didžiulis, Asmik Grigorian, Vytautas Juozapaitis, Egidijus Sipavičius, choras „Brevis“ ir kiti.

Jei teismas nuspręstų, kad rengėjai pažeidė autorių teises, jiems grėstų daug didesnės baudos nei 1000 Lt. Anot advokato, žala gali būti apskaičiuojama įvairiai. Autorių teisių atstovai gali pareikalauti visos sumos gautos už parduotus bilietus, paprašyti sumokėti didžiausią sumą, kurią būtų tekę pakloti už autorių teisių įsigijimą ir pan.

Su agentūra "Makroconcert" siejami „Kultūros vadybos projektai“ nuo renginio atsiribojo likus kelioms savaitėms iki jo premjeros. Kaip DELFI teigė „Kultūros vadybos projektų“ direktorius Egidijus Baranauskas, tai buvo padaryta būtent todėl, kad nepavyko gauti licencijos.

„Centrinės kūrybos studijos“ direktorius ir renginio režisierius R.Marcinkus DELFI tvirtino turįs leidimą rodyti šį kūrinį, bet atsisakė paaiškinti, iš kur jį gavo bei nesutiko jo parodyti. RUG tvirtina jokio leidimo šiam asmeniui ar jo organizacijai neišdavusi, o daugiau niekas neturįs teisės to daryti. Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA-A) taip pat DELFI patikino neturinti jokių duomenų, apie šiam operos parodymui ir vertimui į lietuvių kalbą suteiktus leidimus.

2011 metais "Jėzų Kristų Superžvaigždę" pastatyti Lietuvoje paties autoriaus A.L.Weberio sutikimą turi kompozitorius Kęstutis Antanėlis, 1971-aisiais pogrindžio sąlygos pastatęs šį garsųjį kūrinį. Draugiškus santykius su legendiniu kompozitoriumi palaikantis K.Antanėlis tikisi, kad į roko operos parodymą Lietuvoje atvyks ir pats A.L.Webberis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją