„Mes esame visiški LATGA-A įkaitai. Išeiti ir pradėti kurti naują organizaciją gal teoriškai ir įmanoma, bet yra turtas, pastatai, mechanizmas. Tai sukurta už mūsų - autorių - pinigus. Kodėl turime viso to atsisakyti? Menininkai yra žmonės, kurie užsiima kūryba ir kiekvieną dieną nesidomi biurokratiniais dalykais, o santykiuose su LATGA-A aš turėčiau būti ir teisininkas, ir seklys, ir detektyvas“, - sakė A.Mamontovas.

Autoriai pažėrė didžiulį pluoštą kaltinimų LATGA-A. Jie reikalauja išsamaus, nešališko audito organizacijoje, taip pat LATGA-A vadovybės ir tarybos atsistatydinimo, kardinalių įstatų pakeitimų. Anot jų, vidinės veiklos auditas LATGA-A nebuvo atliktas nuo pat jos įkūrimo. Finansinį savo auditą vykdo pati įstaiga.

Konferencijoje kalbėjęs Raigardas Tautkus teigė, kad negali net suskaičiuoti, kiek pažeidimų ar įtartinų veiksmų jo atžvilgiu yra padariusi organizacija. "Aš visai neseniai sužinojau, kad yra formos A1 ar A3, diferencijuojančios kūrinius. Paaiškėjo, kad popkūrinys autorine prasme yra mažiau vertas, nei, tarkim, rimtosios muzikos. Kas tai sprendžia? Taryba savavališkai", - teigė R. Tautkus.

Jis tvirtino, kad gali būti, kad gauna ne visus pinigus, kuriuos jam kaip autoriui surenka organizacija. Prašymas atsakyti į konkrečius klausimus atsimuša į sieną.

"Būdamas LATGA-A nariu daugiau nei 20 metų nežinojau, kad organizacija remia kažkokius projektus ir galiu pretenduoti į paramą. Nežinojau, kad nuo mano gautų lėšų nuskaičiuojamas kasmetinis mokestis", - teigė A. Mamontovas.

Jis teigė, kad tuos 6 proc. nuo jo gaunamo autorinio atlyginimo organizacija nuskaičiuos ir šiemet, nes iki birželio 1 dienos jis privalėjo parašyti prašymą, kad nesutinka su šiuo nuskaitymu. "Deja, negalėjau to rašto parašyti, nes paprasčiausiai nieko nei apie nuskaitymą, nei apie galimybę pareikšti nesutikimą su juo nebuvo informuotas", - pečiais gūžtelėjo dainininkas.

Autoriams didelį nerimą kelia ir LATGA-A pasiskiriamos metinės administravimo išlaidos. 30 žmonių kolektyvui per metus skiriama 3-4 mln. litų. "Už tokius pinigus jie galėtų kiekvieną raštą spausdinti ant naujo spausdintuvo", - ironizavo muzikos kūrėjai.

Nors turi solidžias sumas administravimo išlaidoms, anot kūrėjų, organizacija jų reikalus atstovauja vangiai ir tikrai negina, kaip priklausytų pagal pavadinimą.

Įrodymą, kad lietuviška LATGA-A nesivargina dirbti su užsienio autorių organizacijomis pateikia dainininko Sashos Song vadybininkas Martynas Tyla. "Prieš trejus metus Sasha dalyvavo "Eurovizijoje". Ją transliavo mažiausiai 40 šalių, iš jų visų turėjome gauti autorinį atlyginimą už mūsų dainos transliaciją. Deja, per šiuos metus LATGA-A sugebėjo pinigus surinkti tik iš 13-14 šalių. Nors ne sykį kreipėmės su prašymu spręsti šį klausimą, mums buvo atsakyta, kad jie parašė raštus ir tuo darbą baigė. Nors, su tokiomis administravimo išlaidomis, galėjo paskambinti į kiekvieną šalį ir ne tik asmeniškai aptarti pinigų išmokėjimo klausimą, bet ir spėti apie orą pasiteirauti", - kandžiai teigė vadybininkas.

Autoriai prisipažino, kad pradėję maištauti ir kelti konkrečius klausimus organizacijai sulaukė šmeižto atsakų. "Sovietmečio nomenklatūrai" prilyginę organizacijos viršūnių darbo metodus autoriai teigė, kad patys buvo apkaltinti nemokantys pinigų LATGA-A, buvo bandyta supriešinti juos su jaunaisiais muzikos autoriais ir atlikėjais, taip pat tarp potencialių užsakovų paskleista jų reputaciją žeminanti ir nepasitikėjimą jais skatinanti informacija.

LATGA-A į autorių mestus kaltinimus žada atsakyti ketvirtadienį vyksiančioje spaudos konferencijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją