Garbūs titulai buvo paskirti Klaipėdos universiteto Senato dėka. Jie išleido potvarkį „Dėl Klaipėdos universiteto garbės daktaro vardo suteikimo“ Nr. 11-9 ir Nr. 11-10. Pasak Klaipėdos universiteto Senato referentės prof. Elvyros Acienės, du garbūs visuomenės veikėjai vieną dieną pagerbti ne atsitiktinai. „Tai gražus akademinis ir politinis kontekstas. Junginio esmė – dviejų tautų bendradarbiavimas. Niekam ne paslaptis, kad mūsų tarpusavio santykiai su Lenkija buvo ir yra šiek tiek įtempti, tad mes norėjome parodyti, kad politikų sprendimai kartais visiškai neatspindi tautų draugystės, istorinių atsiminimų, kultūros ir švietimo. Svarbiausia – bendra laisvės perspektyva“, - apie tokį Senato pasirinkimą pasakojo prof. E. Acienė.

Profesoriui Tomui Venclovai garbės daktaro regalijos buvo suteiktos ne tik už mokslinę, visuomeninę, bet ir už pilietinę, kūrybinę veiklą bei kultūrinio dialogo sklaidą. Prof. T. Venslova tapo mokytoju ir treneriu daugeliui jaunų literatūrologų ne tik Lietuvoje, bet ir Amerikoje.

Adamui Michnikui titulas paskirtas už nuopelnus demokratijos plėtrai, pozityvaus dialogo tarp lietuvių ir lenkų tautų palaikymą ir pavyzdį kovojant už laisvę. Anot jau minėtos prof. E. Acienės, „A. Michnikas nors ir ne akademinė asmenybė, tačiau švietimu besirūpinantis politikos veikėjas. Jis mato jaunime didžiules potencijas išsakyti laisvą žodį, puoselėti laisvę ir demokratiją.“

Dėkodamas už suteiktas regalijas, prof. T. Venclova tikino, kad džiaugiasi, jog gimė ir bent trumpai pagyveno Klaipėdoje ir nors nesijaučia esąs vertas tokio titulo, yra laimingas, kad jį gauna kartu su Adamu Michniku, su kuriuo jį jungia 40 metų artimos bičiulystės ir bendradarbiavimo. Kadangi save prof. T. Venclova visų pirma vadina poetu, padėkos kalbą jis pabaigė prieš penkis metus sukurtu eilėraščiu „Priešistorė“ apie Klaipėdos miestą ir savo šeimą bei viešai niekada neskaitytu eilėraščiu apie JAV praūžusį uraganą – „Ciklonas“.

P. Adamas Michnikas savo padėkos kalboje tikino, kad jo svarbiausias tikslas – laisvė. „Norėjome gyventi demokratinėje valstybėje. Laisvė Lenkijai – laisvė žmogui Lenkijoje. Manėme, kad nereikia sienų vis keisti, reikia tas sienas atverti. Lietuvos – Lenkijos siena yra puikus pavyzdys. O Klaipėdos universitetas – įrodymas, kad tragiška istorija gali būti nugalėta“ , – džiaugėsi p. Adamas Michnikas.

Minėjime dalyvavo ir Klaipėdos meisto meras doc. Vytautas Grubliauskas, kuris naujai inauguruotiems garbės daktarams palinkėjo neblėstančios energijos, tvirtos sveikatos ir patikino, kad jie visada turės tvirtą užnugarį Klaipėdoje: „Mes Jus nuolat ir įdėmiai stebėsime“, – šypsodamasis prasitarė meras.

Garbės daktarų inauguracijoje taip pat dalyvavo Klaipėdos universiteto rektorius prof. dr. Vaidutis Laurėnas, Tarybos pirmininkas prof. habil. dr. Vinsas Janušonis, Senato pirmininkas prof. dr. Kęstutis Dučinskas, Lenkijos ambasadorius Lietuvoje, Lenkijos konsulas Klaipėdoje, Lenkijos instituto atstovas, Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos atstovai, A. Mickevičiaus Lietuvos ir Lenkijos santykių rėmimo fondo atstovai, Jerzy Giedroyc‘o dialogo ir bendradarbiavimo forumo nariai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)