G. Gedvilaitės parengtą naują temperamentingą įvairių kompozitorių kūrinių programą bus progos išgirsti Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje lapkričio pabaigoje vyksiančiame ketvirtajame Vilniaus fortepijono muzikos festivalyje.

38 metų G. Gedvilaitė sako kasmet parengianti po dvi tris programas ir išleidžianti po vieną kompaktinę plokštelę. "Nesinori, kad užsimirštų, tiesiog įamžinu tai. Aišku, sunku yra tas plokšteles platinti, reklamuoti, reikia visos rinkodaros ir vadybos sistemos. Kaip rašytojas parašo knygą, ir ji išlieka, o muzikas įrašo savo grojamus kūrinius, ir tai, manau, irgi išlieka", - viliasi pianistė.

Savo plokšteles pianistė sako leidžianti projektuose tarp Vokietijos ir Lietuvos. "Kadangi dirbu su vokiečių dizaineriu, taigi viršeliai, tekstai yra daromi Frankfurte prie Maino, o spausdinu savo CD Vilniuje. Mano ankstesnieji diskai įrašyti Lietuvos nacionalinės filharmonijos ir "Piano. lt" salėse, o "Ramuma" įrašyta Vokietijoje, toje muzikos akademijoje, kurioje dėstau", - sakė G. Gedvilaitė.

Pianistei visada labai įdomu sudarinėti koncertų ir įrašų programas - šį darbą ji vadina programų "sukirpimu". Plokštelėje "Ramuma" skamba Edvardo Grygo, Frederiko Šopeno, Klodo Debiusi, Klaros Šuman, Johano Sebastiano Bacho ir pačios G. Gedvilaitės sukomponuoti arba aranžuoti klasikų kūriniai.

"Sukirpti programas - mano didelis hobis. Kartais tos idėjos pačios ateina, o kartais reikia pasėdėti, padėlioti tuos kūrinius, nes programa visada turi paaiškinimą. O "Ramuma" jau pačiu pavadinimu atskleidžia paslaptį - tai yra rami muzika vakarui, kai esame pavargę po dienos darbų, norisi atsipalaiduoti, valandėlę paklausyti ramios klasikinės muzikos. Ir pati grodama šiuos kūrinius pailsiu, nors tai nėra lėta ar lengvai atliekama muzika", - sako G. Gedvilaitė.

Pristatydama savo naująją plokštelę, druskininkietė G. Gedvilaitė įterpia ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrinių.

"Čiurlionio dvasia tikrai yra visur Druskininkuose, bent jau mes, muzikai, tai jaučiame, ir ne tik jo namelyje, bet ir prie Nemuno, Raigardo slėnyje, vaikščiojant mieste. Tai toks malonus jausmas. Mes, druskininkiečiai, grojame daug Čiurlionio ir jaučiame, kad tai savas nostalgiškas, mielas, šiltas kompozitorius. Visai kitas jausmas yra grojant Balį Dvarioną, kurį irgi labai mėgstu ir myliu kaip kompozitorių, mūsų lietuviškąjį Šopeną", - kalbėjo G. Gedvilaitė.

Ji sako visada norinti lietuviška muzika dalytis su kitais, ypač Vokietijoje stengiasi tėvynainių kūrinių įtraukti į savo koncertų programas, pati prisistatanti kaip lietuvė, pabrėžianti Lietuvą. Pianistė užsienyje stengiasi populiarinti ir šiuolaikinius lietuvių kompozitorius, iš jų vienas mėgiamiausių - Arvydas Malcys, kuriantis ir sudėtingą ritminę muziką fortepijonui. "O ritmas man labai prie širdies. Esu atlikusi A. Malcio fortepijoninį koncertą su orkestru, jo pjesę "Paukščių takas", kuri yra labai sudėtinga ritmiškai ir techniškai. Manau, kad mūsų, užsienyje gyvenančių lietuvių, pareiga - populiarinti, kalbėti apie Lietuvą, kad kuo daugiau apie ją girdėtų, jos muzikos išgirstų Europos klausytojų ausys", - sakė G. Gedvilaitė.

Nors jau daugiau kaip dešimtmetį G. Gedvilaitė dėsto Muzikos ir vaizduojamojo meno aukštojoje mokykloje Frankfurte prie Maino, lietuvių studentų sako dar neturėjusi. "Pas mane asmeniškai patekti studijuoti nėra sunku, bet yra sunku įstoti į šią akademiją, nes didelis konkursas, labai sudėtingi teorijos egzaminai, būtina vokiečių kalba, kuri kartais pakiša koją net labai geriems pianistams. Todėl reikia ne tik gerai groti, bet ir išmanyti apie muzikos meną ir verslą, muzikos teoriją ir istoriją - taigi būti visapusiškai išprususiam aštuoniolikmečiui", - vardijo docentė.

Nors save laiko daugiau koncertuojančia pianiste, G. Gedvilaitė sako, kad pedagogikos darbas yra neatsiejama šios specialybės dalis. "Tai yra labai įdomus darbas, man niekada nebuvo sunku dėstyti, nuo pat pirmųjų pamokų, nors tada dar buvo vokiečių kalbos barjeras, taigi buvau "tyli" mokytoja, o įdomumas prasideda tada, kai gali pasidalyti su studentais mintimis, muzikos subtilybėmis ir aukštybėmis", - sako pianistė.

Vasaros pabaigoje kartu su vyru džiazo gitaristu Ulfu Henriku ir lietuviškai laisvai kalbančiu penkiamečiu sūneliu Aurelijumi parvykusi į namus Druskininkuose, G. Gedvilaitė čia dirbo 13-ojo konkurso-festivalio" Muzika be sienų" vertinimo komisijoje.

"Man labai įdomu išgirsti daug talentingo jaunimo, kartais išsirenku man patinkančius jaunus muzikus iš visos Lietuvos ir pakviečiu koncertuoti Vokietijoje. Pavyzdžiui, šiuo metu planuojame Vilniaus dešimtmetės Balio Dvariono muzikos mokyklos džiazo kvinteto, kuriam vadovauja Olegas Molokojedovas, gastroles Vokietijoje", - sakė G. Gedvilaitė.

G. Gedvilaitė užaugo Druskininkuose, baigė Druskininkų M .K. Čiurlionio muzikos (dabar meno) mokyklą. 1999 m. baigė tuometinę Lietuvos muzikos akademiją, profesorės Veronikos Vitaitės klasę. 2001 m. baigė Muzikos ir vaizduojamojo meno aukštąją mokyklą Frankfurte prie Maino, nuo 2002 m. joje dėsto, yra docentė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)