Už viso gyvenimo nuopelnus, taip pat moderniosios nacionalinės kultūros vizijos įkūnijimą ir laisvosios dvasios kultūros židinio puoselėjimą 2012 m. Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija apdovanotas skulptorius Vladas Vildžiūnas.

Už pasaulinį pripažinimą pelniusios lietuviškos semiotikos plėtojimą ir literatūros kūrinių suvokimo meną apdovanotas literatūrologas, literatūros kritikas Kęstutis Nastopka.

Scenografui Vitalijui Mazūrai 2012 m. Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija skirta už lėlių teatro virsmą ryškiu Lietuvos kultūros reiškiniu, už kūrybos sąsajas su etnine lietuvių pasaulėjauta.

Už konceptualų architektūros erdvių suvokimą, už šiuolaikinių visuomenei reikšmingų pastatų sukūrimą apdovanotas architektas Eugenijus Miliūnas.

Už minimalistinės šiuolaikinio meno kalbos įtaigą ir jos tarptautinį rezonansą aukščiausiu lietuvišku meniniu apdovanojimu pagerbtas vizualaus meno kūrėjas Žilvinas Kempinas.

Už platų kūrybinį mostą interpretuojant klasikinę ir šiuolaikinę muziką bei lietuviškos muzikinės kultūros sklaidą Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija skirta dirigentui Modestui Pitrėnui.

Į 2012 metų Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją taip pat pretendavo Donatas Banionis, Vytautas Miškinis, Mindaugas Urbaitis, Eimutis Valentinas Sventickas, Vladas Braziūnas, Algimantas Puipa.

Kaip prisipažino laureatus paskelbęs fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas, apsispręsti komisijai padėjo ir meno ekspertai.

„Šiais metais buvo kaip niekad daug nominantų – net 40. Iš jų išrinkti ir tuos dvylika labiausiai nusipelniusių meno atstovų buvo nelengva, - sakė traumą besigydantį Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos pirmininką Alfredą Bumblauską pavadavęs S. Žvirgždas. - Todėl komisijai talkino ir apsispręsti padėjo ir meno ekspertai, su kuriais konsultavomės.“

Fotomenininkas neslėpė, kad dar nominantų paskelbimo išvakarėse jis sulaukė įvairių nuomonių, kad premiją būtinai turi gauti tas ar anas menininkas. "Bet komisija, ekspertų padedama ir aktyviai diskutuodama tarpusavyje, manau, išrinko būtent tuos, kurie ir nusipelnė šio įvertinimo“, - teigė S. Žvirždas.

Anot jo, dėl Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatų karštų diskusijų kyla kasmet.

„Šiemet jai gauti buvo daug vertų, bet mažai pašauktų. Deja, bet ne visi keturiasdešimt pretendavusiųjų nominantų gali gauti, - prisipažino komisijos narys. - Šiais metais tokia gausa pretendentų buvo dėl to, kad kai kurios kūrybinės organizacijos į kandidatų teikimą žiūrėjo neatsakingai. Maždaug: neturime kandidato, bet vis tiek teikiame. Kandidatas tokiam apdovanojimui tikrai turi būti nusipelnęs.“

Kultūros ministerijoje, kur ir vyko laureatų paskelbimas, nemažai diskusijų sukėlė tai, kad kai kurie nominantai pretenduoja į Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją jau daug metų, tačiau niekaip jos negauna. Kaip antai aktorius D. Banionis.

"Svarstėme D. Banionį apdovanoti už gyvenimo nuopelnus, tačiau komisija nusprendė kitaip. Už viso gyvenimo nuopelnus apdovanojamas tik vienas laureatas ir šiais metais juo tapo skulptorius V. Vildžiūnas, - sakė S. Žvirgždas. - Skulptorius yra apdovanotas už savo darbus, M.K.Čiurlionio paminklą, Barboros Radvilaitės skulptūrą, garsiąją "Karalių pasaką" ir kt."

Laureatus renka komisija

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisiją, kuriai vadovauja istorikas Alfredas Bumblauskas, sudarė literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas, fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas, rašytojas Donaldas Kajokas, dirigentas Juozas Domarkas, skulptorius Robertas Antinis, menotyrininkė Lolita Jablonskienė, architektas Saulius Juškys, kompozitorius Algirdas Martinaitis, teatrologė Irena Veisaitė ir kino režisierius Audrius Stonys.

Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų 7 metų Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius, viena premija taip pat gal būti skiriama už viso gyvenimo indėlį į kultūrą ir meną. Nacionalinės premijos laureatai išrenkami ir paskelbiami gruodžio mėnesį, o premijas įteiks Lietuvos Respublikos Prezidentė Vasario 16-osios proga.

Kasmet teikiama ne daugiau kaip šešios Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos, kurių kiekvienos dydis – 104 000 Lt.

2012 m. Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatų paskelbimas - DELFI galerijoje:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)