Kraujuojanti drama

„Spektaklis - tai įdomi kelionė. Pirmiausiai vykome į Varšuvą, kur pasižiūrėjome ten pastatytą spektaklį ir pradėjome kalbėtis apie jį su pjesės kūrėju, - apie spektaklio „Mūsų klasė“ idėjos gimimą pasakojo Lietuvos nacionalinio dramos teatro meno vadovas Audronis Liuga. - Prie šios istorijos norėjome prisiliesti atsargiai ir labai atsakingai. Tokios pjesės neįmanoma pastatyti, jei visa kūrybinė grupė nėra motyvuota apie tai kalbėti. Tai ne Šekspyras, Moljeras ar Čechovas. Tai kraujuojanti drama.“
Audronis Liuga
„Tokių tragedijų buvo ne vien Lenkijoje, bet ir kitose Holokaustą išgyvenusiose šalyse. Teatro trupė bendravo su žmonėmis, nukentėjusiais per Holokaustą, aktoriai buvo vežami į Holokausto vietas Lietuvoje. Viena tokių – Švenčionėliai, kur, rodosi, netgi žemuogių pievelė persisunkusi mirtimi“, - pastebėjo teatro atstovė Daiva Šabasevičienė.
Spektaklis "Mūsų klasė" (M.Waltari nuotr.)

Mirusi klasė

„Dabar gyvename labai įdomiame laikotarpyje, kai dar galime paklausti savo senelių, kaimynų ir draugų apie savo praeitį. Kaip bebūtų liūdna, po 5-10 metų tokio pokalbio jau nebebus ir XX amžius bus tik istorija. Todėl kol dar yra žmonės, su kuriais mes galime bendrauti, turime tai daryti. Pjesėje pasakojama apie klasiokus, kurie bendravo nuo pat vaikystės iki pat mirties. Kadangi istorija paremta tikrais faktais, kiekvienas personažas turi užkoduotą savo istoriją – gimimo ir mirties datą. Iš esmės tai jau yra mirusi klasė, nes paskutinis šios istorijos žmogus mirė 2003 metais. Todėl kiekvienas aktorius vaidina personažą taip, lyg tas istorijas pasakotų dvasios, - išdavė spektaklio „Mūsų klasė“ režisierė Yana Ross. - Ir ši istorija nėra apie Lenkiją. Ir ne apie Holokaustą. Tai epas apie žmogų, kaip jis gyvena ir ką mato prieš pat mirtį. Ir tik antrame plane yra karas, genocidas.“
Yana Ross
Spektaklyje vaidmenis kuria tiek vyresniosios kartos teatro legendos, tiek jaunoji aktorių karta: Vaiva Mainelytė, Gediminas Girdvainis, Mariu Repšys, Toma Vaškevičiūtė, Miglė Polikevičiūtė, Ramūnas Cicėnas, Rimantė Valiukaitė, Monika Vaičiulytė, Monika Bičiūnaitė, Aldona Janušauskaitė, Daumantas Ciunis, Dainius Jankauskas, Tadas Gryn, Paulius Tamolė, Algirdas Gradauskas, Tomas Žaibus, Valerijus Jevsejevas.
Spektaklis "Mūsų klasė" (M.Waltari nuotr.)

Šešios premjeros

Naujajame Nacionalinio dramos teatro sezone žiūrovų iš viso laukia šešios premjeros: "Mūsų klasė", "Atžalynas", "Kosmosas", "Nuošaly", "Barikados" ir "Broken Heart Story". Tris būsimas premjeras rengia užsienio režisieriai.

„Kodėl šiais metais tiek daug režisierių iš užsienio? Aš manau, kad lietuvių teatrui reikia naujų idėjų. Menininkai iš užsienio, kurie dirbs mūsų teatre šį sezoną, tikiu, gali įpūsti naujovių“, - neabejoja A. Liuga.

Spaudos konferencijos akimirkos:

Net trijose naujojo sezono premjerose bus interpretuojama istorinė atmintis. Kaip ji formuoja mūsų dabartį? Ką norime ir ko nenorime prisiminti? Kokių praeities vertybių pasigendame dabartyje? „Mūsų klasė“ bus pirmasis šio neformalaus istorinio ciklo pastatymas. Jį pratęs Jono Vaitkaus režisuojamas Kazio Binkio „Atžalynas“ (premjera lapkričio 8 d.) ir vainikuos latvių ir lietuvių jaunų menininkų komandos, vadovaujamos ryškaus jaunosios kartos latvių režisieriaus Valterio Silio, kuriamas spektaklis apie sausio 13-ąją „Barikados” (premjera 2014 m. vasario 22 d.)

Ateinantį LNDT sezoną papuoš skandinaviškas akcentas. Įvairiose teatro scenose bus pristatyta danų, islandų, suomių, norvegų nauja dramaturgija ir teatras. Skandinaviškąjį sezono ciklą spalio 12 d. pradės režisieriaus Gyčio Padegimo kamerinio spektaklio „Nuošaly“ premjera pagal islandų dramaturgo Sigurðuro Pálssono pjesę. 2014 m. balandžio 25 d. jį užbaigs vienos įdomiausių naujosios kartos suomių režisierės ir dramaturgės Saaros Turunen spektaklis pagal savo pačios sukurtą pjesę „Broken Heart Story“ („Sudaužytos širdies istorija“).

Viena didžiausių naujojo sezono intrigų – pasaulyje pagarsėjusios danų režisierės ir grupės „Hotel Pro Forma“ vadovės Kirsten Delholm spektaklis „Kosmosas+” su lietuvių aktoriais ir jaunais muzikos kūrėjais (premjera – 2014 m. kovo 21 d.). Kiekvienas Kirsten Delholm pastatymas yra originalus ir nepakartojamas meno kūrinys, kuriame susilieja vizualiųjų menų, architektūros, muzikos, kino, literatūros, mokslo ir skaimeninių medijų išraiškos formos. „Kosmosas+” – tai bandymas sukurti naujos kartos spektaklį jaunam žiūrovui, paremtą moksliniais Visatos tyrinėjimais ir meninės vaizduotės poezija.

Keičiasi nacionalinės dramaturgijos festivalio „Versmė“ formatas. Užuot rengęs pjesių idėjų konkursą, teatras užsakė trims jauniems jau žinomiems lietuvių dramaturgams Mindaugui Nastaravičiui, Gabijai Labanauskaitei ir Teklei Kavtaradzei parašyti teatrui po pjesę. Nuo pat rašymo pradžios kūrybiniame procese dalyvauja ir režisieriai Paulius Ignatavičius, Loreta Vaskova, Tadas Montrimas, kurie rengs pjesių pristatymus. Sėkmingiausi iš jų taps spektakliais.

„Ateinantį sezoną teatre turėtų atsirasti daugiau jaunos kūrybinės energijos, skatinančios teatrą toliau eiti atsinaujinimo keliu“, – taip ateinantį 74-ąjį LNDT sezoną apibendrino jo meno vadovas Audronis Liuga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)