Rusų kilmės dirigento Aleksandro Vedernikovo, nuo 2009 m. einančio Odensės simfoninio orkestro vyriausiojo dirigento pareigas, iniciatyva ir kvietimu kovo pradžioje į gastroles šioje šalyje besirengiantys kauniečiai atliks programą, skirtą paminėti 200-ąsias italų operos genijaus – G. Verdi, kurio muzika, pasak dirigento Petro Bingelio, yra nelyginant vizitinė Kauno valstybinio choro kortelė, gimimo metines.

Šį iškilų jubiliejų UNESCO įtraukė į savąjį 2013 metais minėtinų sukakčių sąrašą.

Odensės klausytojai išgirs choro atliekamą G. Verdi kūrinį „Messa da Requiem“, pirmą kartą repertuare nuskambėjusį lygiai prieš 40 metų Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos Didžiojoje salėje ir Lietuvoje. Anot chormeisterės R. Navickienės: „G. Verdi „Requiem“ - tarsi sukurtas mūsų chorui; tai – tarsi spalvinga drobė su aistringomis kulminacijomis, su ryškiai pabrėžtu dramos elementu (...). Šiame kūrinyje chorui nereikia ieškoti tam tikro stiliaus, atlikimo manieros, braižo. Jis tiesiog jam sukurtas“.

Danijoje susitiks Kauno choro ir pasaulinio masto vokalo įžymybių koncertiniai keliai. Dainuoti kartu su choru, ne kartą koncertavusiu su Niujorko „Metropoliteno“ operos solistais, nedvejodama sutiko soprano partiją šiame teatre G. Verdi operos „Aida“ pastatyme atliksianti 37 m. dainininkė iš Ukrainos – Liudmila Monastyrska (galimybę stebėti transliaciją iš Niujorko turėjo ir kino teatrų „Forum Cinemas“ žiūrovai Lietuvoje).

Tenoro partiją – gruzinų atlikėjas Baidri Maisuradzė, kurį M. Rostropovičius yra titulavęs garsiausiu šimtmečio tenoru. Dainininką Lietuvos klausytojams yra tekę girdėti kartu su Kauno choru atliekantį ne viena operą, taip pat ir G. Verdi „Aida“. Dainuoti boso partiją pakviestas rusų solistas – Vitalijus Kovaliovas, vertinamas už plataus diapazono, ekspresyvų basso cantante, pasirodęs „Metropolitene“, kituose žymiausiose JAV operos teatruose, Milano „La Scala“ ir sukūręs daug vaidmenų G. Verdi operose.

Atlikėjams akompanuos Odensės simfoninis orkestras – vienas iš penkių regioninių Danijos simfoninės muzikos kolektyvų. Oficialiai jis įkurtas 1946 m., nors simfoninio muzikavimo tradicijos Odensėje siekia 1800 metus. Orkestro buveinė – 1982 m. duris klausytojams atvėrusi Odensės koncertų salė, tačiau labai dažnai kolektyvo atliekama muzika skamba puikia akustika pasižyminčioje Karlo Nielseno salėje. Lietuvių choristus Danijoje išgirs per 3000 klausytojų.

Grįžę iš viešnagės Danijoje atlikėjai su savo vadovu – P. Bingeliu ir koncertiniais partneriais gražiausias G. Verdi operų arijas ir chorus dovanos Lietuvos klausytojams. Niekuomet savo žavesio neprarandanti bel canto muzika balandžio 19-20 dienomis skambės Kauno ir Vilniaus filharmonijų salėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)