Švėkšnos dvaras minimas nuo XV-ojo amžiaus. Iš grafo Jurgio Pliaterio dvarą paveldėjęs jo sūnus Adomas, 1880-aisiais pastatė iki šiol išlikusią vilą, kurią savo žmonos garbei pavadino „Genovaite“.

Laiką čia leisdavo garbingi svečiai, atvykę medžioti.

Sovietmečiu apleisti dvaro rūmai, prieš septynerius metus grąžinti paskutinio jo savininko - grafo Aleksandro Pliaterio žmonai Felicijai Laimei. Jos lėšomis suremontuotas dvaro fasadas, o dabar per ketverius metus baigta ir vilos Didžioji salė, dar vadinta Gėlių sale.

Pasak restauratoriaus, sunkiausia buvo panaikinti 1964-ųjų remonto broką.

„Reikėjo panaikinti buvusį kičą: viskas buvo nudažyta šiuolaikiškais pigiais dažais, kurių nebuvo galima nuimti net su dažų valikliu. Visus gėlių ornamentus reikėjo nuimti su skalpeliais. Tam reikėjo nemažai laiko“, – pasakojo restauratorius Kęstutis Paulauskas.

Nuėmus paskutinius dažus, pasak restauratoriaus, Gėlių salė atrodo beveik taip pat, kaip ir prieš 130 metų.

„Esu labai patenkinta, nes meistras, kuris atnaujino, dirbo labai kruopščiai, su meile. Aš labai patenkinta“, – kartojo grafienė F. L. Pliaterienė, vilos „Genovaitė“ savininkė.

Grafienė neatskleidžia, kiek jai kainavo vilos restauravimas. Ji sako, kad svarbiausia buvo išsaugoti kultūros paveldo paminklą.

„Labai gražiai atnaujintas paveldas. Norėjau pamatyti, kaip vienas žmogus savo jėgomis padaro tokį dalyką. Tai yra tikrai labai stulbinantis dalykas“, – neslepia susižavėjimo Mažvydas Michalauskas, Pavirvyčio dvaro savininkas.

87-ių metų Vašingtone gyvenanti grafienė kasmet vasarą atvyksta į Lietuvą ir apsistoja viloje „Genovaitė“. Ji sako, kad dvare galėtų vykti kultūros renginiai, konferencijos, koncertai.