Jis tapo ne tik metų filmu, bet pripažintas turinčiu geriausią scenarijų. Gervė nuplasnojo ir į jo režisieriaus Kristijono Vildžiūno rankas.

Apdovanoti ne tik abu pagrindiniai jo aktoriai - Elžbieta Latėnaitė ir Andrius Bialobžeskis, bet ir ryškius epizodinius vaidmenis sukūrę Margarita Broich ir Giedrius Arbačiauskas. Už meistrystę įvertintas ir filmo dailininkas Galius Kličius.

Geriausiu trumpametražiu filmu pripažintas „Nesiseka šiandien“, dokumentiniu - „Barzakh“, animaciniu - „Tai Laima lėmė“, televizijos filmu - atgimęs serialas „Giminės. Po dvidešimties metų“. Geriausiu operatoriumi pripažintas Audrius Kemežys, kompozitoriumi - Kipras Mašanauskas. Geriausiu studento darbu tapo filmas „Paskutinis žmogus, su kuriuo kalbėjau“.

Statulėlę už viso gyvenimo nuopelnus gavo legendinis aktorius Regimantas Adomaitis. Deja, jos atsiimti scenoje negalėjo, nes šiuo metu išvykęs į gastroles St.Peterburge, tačiau savo padėką aktorius išsakė ekrane, priimdamas "Auksinę gervę" iš M.Mikutavičiaus rankų.

Ceremonija sulaukė daug garbingų svečių. Jau apdovanojimų išvakarėse LiKA Tarybos pirmininkės dr.Gražinos Arlickaitės kvietimu į Vilnių atskrido pasaulyje pripažintas kino metras Kšyštofas Zanussi. Taip pat specialiai į renginį atvyko Vokietijos teatro, kino ir televizijos žvaigždė, geriausia epizodinė aktorė M. Broich. Ji sukūrė įsimintiną vaidmenį K.Vildžiūno juostoje "Kai apkabinsiu tave".

Apdovanojimų vakarą lauke prie Kongresų rūmų niekas netiesė ilgųjų raudonųjų kilimų, tačiau smalsuolių akis traukė antikvarinis amerikietiškas automobilis, priminęs organizatorių pažadus, kad atvykusieji į lietuviško kino šventę gaus atsikąsti ir šiek tiek amerikietiškojo pyrago.

Populiarūs dainininkai ceremonijos metu atliko numerius iš visiems gerai žinomų amerikietiškų kino filmų. Evelina Sašenko sugrąžino į Audrey Hepburn 1961-uosius ir pakviete "Pusryčių pas Tifanį". Erica Jennings priminė Jennifer Hudson, pritrenkiančiai atlikdama dainą "Feeling good" iš filmo "Paskutinės atostogos". Gyčio Ivanausko teatro šokėjai pagal regtaimą pastatė komišką kompoziciją, lyg ištrauką iš nebylaus kino. Justinas Lapatinskas su šokėja Justina Žemaityte muzikiniu kūriniu "Save the last dance for me" perkėlė publiką į filmo "Vestuvių data" aikštelę. "Electric Ladies" smuikais atliko garso takelį iš nemariosios kino klasikos - filmo "Krikštatėvis". Mia tapo Marilyn Monroe iš "Džiaze tik merginos", o Edmundas Seilius ir "Baltijos gitarų" ketvertukas priminė efektingąjį "Desperado". Tiesa, nuo Edmundo ir jo žmonos Kristinos Zmalaitės viskas prasidėjo - jie su choru "Ąžuoliukas" ir viso vakaro metu gyvai grojusiu Kauno bigbendu atliko naujai aranžuotą "Sidabrinės gervės" himną. Šventinį vakarą pabaigė Mantas Jankavičius su gospelo merginomis, atlikdamas Franko Sinatros "That's life".

Amerika mums pasirodė esanti - ne tokia jau ji tolima. Pavyzdžiui, Holivude įsitvirtinęs režisierius Marius Balčiūnas su M.Mikutavičiumi bendravo iš ekrano. Tiesiai nuo Holivudo kalnų siuntė linkėjimų lietuviško kino kūrėjams, sveikino su gražia kino švente - "Sidabrinėm gervėm" ir skatino kurti autorinius filmus.

Šventės rengėjai suko kadrus iš Holivudo filmų, kuriuose bet kokia forma paminėta Lietuva. Paaiškėjo, kad negalime skųstis dėmesio stoka - esame gana dažnai linksniuojami. Kitas filmukas suskaičiavo ryškiausias lietuvių aktorių pėdas Holivude.

Be to, ekrane buvo prisiminti pasaulinio kino superherojų pasisakymai apie Lietuvą. Legendinis Jamesas Bondas - Rogeris Moore rankoje išskleidė lietuvišką dešimtinę...

Tą vakarą Vilniaus Kongresų rūmuose nestigo ir tikrų savo srities žvaigždžių. Daugiau nei tuzinas jų pakilo į sceną teikti "Sidabrinių gervių". Tarp jų: per 50 vaidmenų kine sukūręs aktorius Vytautas Paukštė, "Sidabrinės gervės" laureatė aktorė Jūratė Onaitytė, nacionalinės premijos laureatė, operos primadona Sigutė Stonytė, ekonomistas Gitanas Nausėda, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vyr.dirigentas Gintaras Rinkevičius, kultūros ministras Arūnas Gelūnas ar pats K.Zanussi.

 NomincijosLaureatai
1Metų geriausias pilnametražis filmas"KAI APKABINSIU TAVE", režisierius Kristijonas Vildžiūnas, prodiuserė Uljana Kim
2Metų geriausias trumpametražis filmas"NESISEKA ŠIANDIEN", režisierė Dovilė Šarutytė, prodiuseriai Linas Dabriška, Lukas Dainys, Darius Herman
3Metų geriausias dokumentinis filmas"BARZAKH", režisierius Mantas Kvedaravičius, prodiuseriai Aki Kaurismaki ir Mantas Kvedaravičius
4Metų geriausias TV filmas"GIMINĖS. PO DVIDEŠIMTIES METŲ", režisierius Saulius Vosylius, prodiuseris Algirdas Žvinakevičius
5Metų geriausias animacinis filmas"TAIP LAIMA LĖMĖ", režisierė ir prodiuserė Jūratė Leikaitė-Aškinienė
6Metų geriausias režisieriusKRISTIJONAS VILDŽIŪNAS, "Kai apkabinsiu tave"
7Metų geriausias aktoriaus vaidmuoANDRIUS BIALOBŽESKIS, "Kai apkabinsiu tave", rež. Kristijonas Vildžiūnas
8Metų geriausias aktorės vaidmuoELŽBIETA LATĖNAITĖ, "Kai apkabinsiu tave", rež. Kristijonas Vildžiūnas
9Metų geriausias epizodinis aktoriaus vaidmuoGIEDRIUS ARBAČIAUSKAS, "Kai apkabinsiu tave", rež. Kristijonas Vildžiūnas
10Metų geriausias epizodinis aktorės vaidmuoMARGARITA BROICH, "Kai apkabinsiu tave", rež. Kristijonas Vildžiūnas
11Metų geriausias scenarijus"KAI APKABINSIU TAVE", scenarijaus autorius Kristijonas Vildžiūnas
12Metų geriausias operatoriaus darbasAUDRIUS KEMEŽYS, "Aš perėjau ugnį, tu buvai su manim", rež. Audrius Stonys ir "Knygnešiai", rež. Jeremiah Cullinane
13Metų geriausias kompozitoriaus darbasKIPRAS MAŠANAUSKAS, "Taip Laima lėmė", rež. Jūratė Leikaitė-Aškinienė
14Metų geriausias profesinės meistrystės darbasGALIUS KLIČIUS, "Kai apkabinsiu tave", dailininkas-statytojas
 Metų geriausias studento darbas"PASKUTINIS ŽMOGUS, SU KURIUO KALBĖJAU" rež. Marija Kavtaradzė ir Marija Stonytė (SKALVIJOS kino akademija)
 Auksinė grervė už viso gyvenimo nuopelnus kinuiLietuvos kino ir teatro aktorius Regimantas Adomaitis


Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją