„Byla yra oficialiai baigta“, – sakė jis. Tokie kaltintojo žodžiai reiškia, kad filmo „Melancholija“ režisierius neturės atsakyti prieš teismą dėl antisemitinių pareiškimų, už kuriuos Kanuose jis buvo pavadintas nepageidaujamu asmeniu.

Didžiulio žiniasklaidos dėmesio susilaukęs incidentas įvyko per Kanų kino festivalio metu vykusią filmo „Melancholija“ spaudos konferenciją. „Ilgą laiką maniau, kad esu žydas ir buvau laimingas būdamas žydu. Tada sutikau Susanne Bier (danų režisierė, turinti žydų kraujo, gera L.von Triero draugė) ir nebebuvau toks laimingas. Vėliau paaiškėjo, kad esu nacis. Mano giminės buvo vokiečiai. Tai irgi buvo malonu. Aš suprantu Hitlerį, man jis net truputį patinka“, – priversdamas išsižioti susirinkusiuosius į konferenciją sakė režisierius.

L.von Trieras aiškino nepritariantis Antrajam pasauliniam karui ir nesantis nusiteikęs prieš žydus ar S.Bier. „Tiesą sakant, man net labai patinka žydai. Visi jie. Nors, Izraelis tikra rakštis vienoje vietoje...“, – kalbėjo danas.

Netrukus jis atsiprašė už dviprasmišką pasisakymą, bet Kanų kino festivalio tarybos sprendimu jis buvo paskelbtas nepageidaujamu asmeniu. Rugpjūtį Graso valdžia pareiškė L.von Trierui oficialius kaltinimus dėl „karo nusikaltimų pateisinimo“. Nutraukus bylą viešasis kaltintojas J.-M.Cailleau sakė žurnalistams, kad L.von Trieras neturėjo ketinimų „pateisinti karo nusikaltimus“.

Nesuprato pokšto

Nors L.von Trieras iš karto po incidento sakė apgailestaująs, vėliau jis atsiėmė savo atsiprašymą. „Man negaila, kad pajuokavau. Apgailestauju, kad aiškiai neparodžiau, jog tai – pokštas. Tačiau negaliu gailėtis savo žodžių – tai prieštarautų mano prigimčiai“, – rugsėjį žurnalui „GQ“ sakė L.von Trieras. Danas tikino gyvenime gailėjęsis tik vieno dalyko. „Kai buvau vaikas, turėjau paukštelį, kurį maitinau. Buvau toks mažas, kad pamiršau paukštelį išvažiuodamas atostogauti. Kai grįžau, jis buvo miręs. To dalyko tikrai gailiuosi“, – kalbėjo režisierius. Vėliau jis viešai pasižadėjo nebendrauti su spauda.

Tiesa, nepaisant prieštaringų L.von Triero pasisakymų, tai nesukliudė filme „Melancholija“ vaidinusiai Kirsten Dunst Kanuose pelnyti geriausios aktorės titulą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją