Kai dvyliktokas Perry’is Stormaire’as sužino, kad tėvai priėmė mainų programoje dalyvaujančią mokinę iš Lietuvos, iš karto įsivaizdavo ryškią Viduržemio jūros liūtę primerktomis akimis, putliomis lūpomis, ryškia kaip europietiškas sportinis automobilis figūra ir ilgomis kaip bikinių modelio kojomis, kuri vilios jį savo moteriškomis gudrybėmis.
Paaiškėjo, kad Gobi Zakšauskas buvo ne ką aukštesnė už jo jaunesnę seserį, „jos veidą slėpė didžiuliai akiniai juodais rėmeliais, o oda buvo išblyški kaip bulvių košė“.

Taip prasideda J. Schreiberio debiutinis romanas. 152-iuose jo puslapiuose aprašoma, kas atsitiko tą vakarą, kai tėvai po devynių mėnesių privertė jaunuolį nusivesti viešnią į išleistuvių vakarą, kuriame ji pasirodo tautiniais lietuvių drabužiais ir su skarele.

Mergina apkulia ją įžeidusį klasės draugą, paskui sėda su Perry’iu į jo tėvo automobilį. Jiedu nuvažiuoja į naktinį Niujorko klubą, o ten lietuvaitė persirengia trumpą juodą suknelę ir virsta amerikiečio svajonių liūte. Ji papasakoja, koks tikrasis jos viešnagės JAV tikslas.
Pasirodo, mergina – samdoma žudikė ir turi užduotį keliose Manheteno kompanijose.

Istorija pasakojama Perry’io lūpomis, skyrių pavadinimai – tikri klausimai stojantiems į Amerikos universitetus. Pavyzdžiui, prologas vadinasi taip: „Apibūdinkite savo didžiausią pasiekimą ir jo poveikį jums“. Į šį klausimą atsako visas romanas. Iki išleistuvių vakaro Perry’is buvo viduriniosios klasės paauglys, jaučiantis tėvų spaudimą siekti ne to, ko pats nori – tapti profesionaliu plaukiku ir groti roko grupėje. Vaikinas nenori rizikuoti, o Gobi apipila jį lietuviškais keiksmais apie jo vyriškumą, į kuriuos vaikinas atsako su jo amžiui būdinga psichologine gynyba ir įsivaizduojamais baisiais įvykiais, į kuriuos jaučiasi įtrauktas.

Komiškas trileris baigiasi pažadu, kad knygos tęsinyje „Perry’o europietiškų dainų sąrašas“ („Perry's European Playlist“) žiūrovų laukia dar daugiau kvapą gniaužiančių nuotykių. Antroji dalis planuojama - jau ateinantį rudenį.

Teisės statyti filmą pagal knygą buvo parduotos kino kompanijai „Paramount Pictures“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)