Laurie muzika, tekstai, įtaka lydi jau kelintą menininkų bei tiesiog prasmingų kūrinių išsiilgusių klausytojų kartą pasaulyje ir, žinoma, Lietuvoje.

Prieš tris dešimtmečius pasirodęs albumas „Big Science“ intelektualiajai vakarų muzikai padarė ne mažesnę įtaką nei „Rolling Stones“ - rokenrolui, o sovietinėje mano vaikystėje hipnotizuojantis Laurie balsas skambėjo kaip garsai ir mintys iš kosmoso. Išlaisvinantys garsai!

Ja žavėjosi Peter Gabriel (pamenate „Excellent Birds“?), Brian Eno, Jean Michel Jarre, Phillip Glass, ji skaitė savo kūrinius kartu su William S. Burroughs ir Frank Zappa. Ji yra skulptorė, multimedijų menininkė, kompozitorė, elektroninių muzikos instrumentų kūrėja. Ji yra filosofė ir visuomenės kritikė. Ir absoliučiai laisvas žmogus. Ir smuikininkė. Ir kažkada net pavadinta „Pirmąja avangardo dama“.

Įsivaizduoti, kad ateis diena, kada jai bus galima paduoti ranką vieno Vilniaus viešbučio vestibiulyje ir pakviesti pasivaikščioti? Bet stebuklas įvyko. Toji diena buvo saulėta ir Laurie Anderson, atrodanti kaip visada panaši į Niujorko Manheteno pastogių žvirblį (apgaulingas paprasto rūbo įvaizdis, slepiantis Voltaire vertą ironiją ir tokį patį proto aštrumą), kalbėjo apie laisvę, muziką, Ameriką, laiką, santykius tarp žmonių, daiktų ir gausybę kitų dalykų, kurie pinasi jos tekstuose, skambant jos smuikui.

Laurie mielai sutiko pasivaikščioti, net padėkojo už suteiktą progą pamatyti Vilnių, buvo be galo kantri net patiems kvailiausiems klausimams... Ir ją pažino praeiviai! Kas sakė, kad lietuvių publikai rūpi tik popsas?

Išskirtinis „Pasivaikščiojimas su Laurie Anderson“ per TV1 šį šeštadienį 15.30 Kartojama sekmadienį 22.50

„Tokio interviu buvo verta laukti trisdešimt metų. Pažadu, kad bus gerai“, - sako Rytis Zemkauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)