„Laukiu Kalėdų...“ - prisipažins grupės „YVA“ merginos, dainuodamos Deivydo Zvonkaus sukurtą dainą. Dainos autorius D. Zvonkus prisiminė, kad šį kūrinėlį specialiai kaip kalėdinę dovaną prieš dvejus metus sukūrė savo tuometinei žmonai Natalijai. “Juk meilė gali ateiti ir išeiti, o daina visada išliks”, - sako Deivydas.

Justas Lapatinskas iš širdies trauks dainą „Velnias, man patinka Kalėdos“. Marijono Mikutavičiaus ir Martyno Kuliavo 1998 metais sukurta daina – vienas dažniausiai Lietuvoje grojamų kalėdinių hitų. Pasak Marijono, jis iš paskutiniųjų stengęsis vengti nuvalkiotų frazių: „Kalėdų medis“, „pakelkim taures“, „sniegas užpustė takus“ ir t.t. Įrašęs „Velnias, man patinka Kalėdos“ M. Mikutavičius tvirtai žadėjo daugiau Kalėdų dainų neberašyti ir kol kas jam pavyksta laikytis šio pažado.

Egidijus Sipavičius dainuos visiems gerai pažįstamą „Jingle Bells“. Be šios iki skausmo žinomos melodijos neapsieina nei viena Kalėdų šventė, bet mažai kas žino, jog daina buvo sukurta net prieš 160 metų. Ją sukūrė amerikiečių dainų autorius, pedagogas, bažnyčios vargonininkas Džeimsas Pirpontas specialiai vienos Bostono sekmadieninės mokyklos vaikams, jiems švenčiant “Padėkos dieną”. Nuo tol šioje melodijoje tradiciškai suskambantys varpeliai visų pasaulio šalių vaikams skelbia apie netrukus jų namus aplankysiantį Kalėdų senelį.

Dainą „Kalėdų eglutė“ atliks „Ventukai“. Ji sukurta 1986 metais, anuomet garsios grupės “Kardiofonas” vokalisto Rimanto Giedraičio. Pats autorius šios dainos kalėdine nevadina. Jis teigia, kad Kalėdų eglutė dainoje panaudota tik kaip kažko uždrausto simbolis. „Mistinį poveikį žmonėms galbūt daro nesaldus ir prasmingas dainos tekstas“, - kūrinio populiarumo paslaptį bando įminti R. Giedraitis.

Šeimyniniam duetui - Violetai ir Viliui Tarasovams teks dainuoti garsiąją „Kalėdų naktį tylią“, priklausančią dainininkui Tomui Auguliui. Šią dainą jis 1991 metais sukūrė pagal jaunatviškai naivius ir lyriškus Šiaulių pedagoginio universiteto studentės Rasos Skrodenytės žodžius. Eilėraštį dainininkas atrado viename iš grupei „Sekmadienis“, kurioje tuo metu jis dainavo, adresuotų laiškų. Sužinojusi, kokiu hitu tapo jos eilėraštis, moteris buvo priblokšta.

„Sninga Kalėdoms“ dainuos dar vienas šeimyninis duetas - Renata ir Deivis, į pagalbą pasikvietę vaikų studijos „Džimba“ jaunuosius dainininkus. Originalo kalba ši daina vadinasi „Ten O’Clock Postman“, o muziką jai sukūrė B. Hakansonas ir T. Norellis.

„Man palinkėk“ prašys Irena Starošaitė ir Žilvinas Žvagulis lietuviškai atlikdami puikiai žinomą ispanišką dainą “Feliz Navidad”, reiškiančią “Linksmų Kalėdų”. Tai populiariausia kalėdinė daina visame pasaulyje, tapusi kalėdinių kūrinių popklasika. Ją 1970 m. sukūrė aklas nuo gimimo garsus dainų autorius ir atlikėjas iš Puerto Riko - Chosė Felicijanas.

„El Fuego“ vaikinai sudainuos kalėdinę dainą „Balta žvaigždė“. Šią dainą pirmą kartą itališkai paniūniavo italų grupė “Daniel Sentacruz”. Dėl tam tikrų sėkmingai susiklosčiusių aplinkybių ši melodija pasaulyje tapo žinomiausiu kalėdinių dainų standartu. Vieni pirmieji šiai melodijai parašę anglišką tekstą apie kūdikėlio Jėzaus gimimą (“When A Child Is Born”) buvo amerikiečiai, kurių versija ir tapo žinomiausia.

Merginų grupė “69 danguje” atliks savo mėgiamą dainą “Sniego karalienė”. Muziką šiai dainai sukūrė G. Reklaitis, o žodžius - I. Tolkačiovas. Tai viena jausmingiausių ir mieliausių dainų grupės repertuare.

Vilija Matačiūnaitė ir Ramūnas Rudokas balsu „rašys“ „Kalėdų laišką“. Ar jis pasieks klausytojų širdis, paaiškės jau šiandien.

Kas varžysis dėl „Lietuvos dainos“ titulo? Kurioms dainoms bus lemta patekti į pusfinalį ir toliau siekti žiūrovų bei komisijos palankumo? Penktadienio koncertas su gražiausiomis Kalėdų dainomis - šiandien „Lietuvos dainoje“ 19.00 val. per LNK.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)