Komisijos, rinkusios laureatus, pirmininkas Alfredas Bumblauskas pirmadienį paskelbė, kad 2011-ųjų premijų laureatais tapo:

Kino režisierius Arūnas Žebriūnas. Už viso gyvenimo nuopelnus. Už kūrybą, klojusią pamatus poetiniam kinui, nepakartojamą vaizdo kalbą visais laikais teigusią aukščiausias humanistines vertybes.

Fotemininkas Algimantas Aleksandravičius. Už fotografinio portreto atnaujinimą, Lietuvos asmenybių galerijos sukūrimą, už LDK paveldo poetiškus atspindžius.

Muzikologas Vytautas Landsbergis. Už Lietuvoje ir pasaulyje nuosekliai plėtojamą čiurlionianą.

Vizualaus meno kūrėjas Kęstutis Grigaliūnas. Už istorinio laiko atspaudus šiuolaikiniame mene, už skaudžios atminties erdvinį įvaizdinimą.

Rašytojas Henrikas Algis Čigriejus. Už donelaitišką gyvenimo reflekciją šiuolaikinės lyrikos kalba, už žodžio ir etikos dermę.

Dainininkė Asta Krikščiūnaitė. Už plataus Lietuvos ir pasaulio muzikos repertuaro intelektualų ir įtaigų įprasminimą, už išskirtinę vokalo kultūrą. fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius, vizualaus meno kūrėjas Kęstutis Grigaliūnas, rašytojas Henrikas Algis Čigriejus bei dainininkė Asta Krikščiūnaitė.

Pasak A.Bumblausko, dėl šios menininkės pagerbimo komisijai kilo mažiausiai ginčų. Jis sakė, kad komisijai problemine tapo nominacija už gyvenimo nuopelnus, kurioje laureatu šiais metais tapo A.Žebriūnas.

"Dalis mūsų komisijos kitais metais jau nebūsime (nariais - BNS), rotacija ateina, bet problema dėl viso gyvenimo nuopelnų išlieka. (...) Mums teko rinktis tarp tokių kultūros grandų, kaip A.Žebriūno ir aktoriaus Donato Banionio, ir pasirinktas A.Žebriūnas. Ne vienam tai buvo labai keblus, sunkus kelias", - tvirtino komisijos vadovas.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet skiriamos siekiant skatinti kūrėjų kūrybą, įvertinti reikšmingiausius kultūros ir meno kūrinius, Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurtus per pastaruosius septynerius metus, taip pat ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.

Skiriamos ne daugiau kaip šešios premijos, iš kurių ne daugiau kaip viena gali būti skiriama už ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.

Nacionalinės kultūros ir meno premijų laureatams skiriama 800 bazinės socialinės išmokos dydžio premija. Šiuo metu ji sudaro 104 tūkst. litų.

Apdovanojimai bus įteikiami kitų metų vasario 16-ąją Prezidentūroje.

Pagal Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos tarpinio balsavimo rezultatus, į 2011 metų Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas pretendavo penkiolika kūrėjų. Tarp jų - kino režisierius Arūnas Žebriūnas, aktorius Donatas Banionis, skulptoriai Vladas Vildžiūnas ir Vladas Urbanavičius, fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius, džiazo muzikas ir vizualaus meno kūrėjas Vladimiras Tarasovas, muzikologas Vytautas Landsbergis, grafikas Kęstutis Grigaliūnas, vizualaus meno kūrėjai Svajonė ir Paulius Stanikai, rašytojas Henrikas Algis Čigriejus, vizualaus meno kūrėja Eglė Rakauskaitė, tapytoja Audronė Petrašiūnaitė, dainininkė Asta Krikščiūnaitė ir kompozitorius Faustas Latėnas.

Šįmet patvirtintos naujos sudėties Nacionalinių premijų komisijos nariai yra literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas, rašytojas Donaldas Kajokas, dirigentas Juozas Domarkas, fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas, skulptorius Robertas Antinis, menotyrininkė Lolita Jablonskienė, architektas Saulius Juškys, kompozitorius Algirdas Martinaitis, kino režisierius Audrius Stonys ir teatrologė Irena Veisaitė. Trejų metų kadencijai patvirtintai komisijai vadovauja istorikas Alfredas Bumblauskas.

Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)