„Neatsitiktinai ši spaudos konferencija vyksta Vilniaus oro uoste. Ši vieta - tai tam tikras prieangis į tikruosius namus“, - teigė premjeros „Išvarymas“ režisierius Oskaras Koršunovas.

Konferencijos dalyviai teigė, kad Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT), statydamas šią pjesę, pralaužė tylos ledus apie emigraciją.

Anot LNDT meno vadovo Audronio Liugos, kalbėti apie emigraciją yra labai svarbu. „Tiek praėjusieji, tiek ir ateinantys metai rodo, kad ši tema tik gilės, todėl apie ją reikia kalbėti drąsiai, aštriai ir netgi nevengiant kažkam užminti ant kojos“, - kalbėjo Lietuvos teatrologas, pabrėždamas, kad būtent visi šie komponentai ir yra išpildyti šiame spektaklyje.

Pjesės „Išvarymas“ autorius M. Ivaškevičius teigė, kad pjesėje, kuri kalba apie žmonių likimų tragiškumą, jam gimė netikėtai. „Viskas buvo labai netikėta. Važiavau į Londoną turėdamas tam tikrą mintį apie komediją ar lengvesnio žanro pjesę, tačiau susitikus su emigrantais, jų gyvenimo istorijos savotiškai pribloškė. O aš išgirdau tik labai mažą dalį“, - dalinosi savo įspūdžiais M. Ivaškevičius.

Anot LNDT atstovų, pjesė kalba apie tai, kiek žmogus gali save pakeisti tam, kad galėtų išgyventi svetur.

Oskaras Koršunovas teigė, kad jo motyvacija kurti šį spektaklį yra susijusi su keletu aspektų. „Mano motyvacija yra susijusi su žmonių likimais, nes už visos šitos ciniškai socialinės, politinės ir ekonominės temos slypi labai asmeniški bei neįtikėtinai skaudūs žmonių likimai. Kalbama apie tai, kas slypi už neįtikėtinos emigruojančių statistikos, kuri yra baisi. Šiuo spektakliu norime pasakyti, kad mes nesame tik statistiniai trys milijonai“, - jausmingai kalbėjo O. Koršunovas.

Anot A. Liugos, tai pirmas toks precendentas pjesių rašymo istorijoje ir teatro istorijoje Lietuvoje, kai pjesė yra rašoma gyvai, susitinkant su veikėjais, šiuo atveju - emigrantais. Anot teatro atstovų, tiek pjesės kalba, tiek joje atskleisti tam tikri žmonių likimai, kai kuriuos spektaklio žiūrovus gali šokiruoti.

Pasak režisieriaus O. Koršunovo, kostiumų vaidmuo šiame spektaklyje atliks taip pat svarbų vaidmenį. „Kostiumų dėmesys spektaklyje skiriamas tam, kad atspindėti tam tikrus socialinius momentus. Socialiniai kostiumų kodai tampa viena reikšmingesnių socialinių koduočių“, - teigė o. Koršunovas.

Spektaklio muzikos autorius Saulius Prūsaitis teigė, kad muzika kaip ir visi kiti likę spektaklio komponentai yra ne ką mažiau svarbi, siekiant perteikti stipresnes emocijas žiūrovui.

S. Prūsaitis, kuriam taip pat teko paragauti emigranto duonos, niekada netikėjo, kad savo potyrius svetur, jam reikės pavaizduoti garsu. „Tai kas vyksta šioje pjesėje man yra labai artima. Taip pat esu maloniai nustebintas aktorių muzikalumo. Man plyšta širdis iš džiaugsmo, kad galiu su jais taip šauniai dirbti. Galiu pasakyti, kad tam tikros scenos šiame spektaklyje tampa savotišku miuziklu“, - džiaugėsi Saulius.

A.Liuga teigė, kad vidinis pasaulis spektaklyje kursuoja per muziką, kas pačiam spektakliui tai suteikia labai stiprią prasmę. „Nematomo, bet girdimo pasaulio jausmas - labai stiprus“, - pridūrė A. Liuga.

Spaudos konferencijoje dalyvavo LNDT premjeros „Išvarymas“ režisierius Oskaras Koršunovas, pjesės „Išvarymas“ autorius Marius Ivaškevičius ir spektaklio muzikos autorius Saulius Prūsaitis bei LNDT meno vadovas Audronis Liuga.

Spektaklio „Išvarymas“ premjerą žiūrovai galės išvysti jau šių metų gruodžio 22 dieną didžiojoje Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) scenoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją