Fotografijų parodos autoriai Diana Garbačauskienė ir Leonas Garbačauskas. 2009–2011 m. fotografams teko praleisti vienoje svarbiausių sostinių pasaulyje – Vašingtone, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Per dvejus metus ne kartą, tiek darbo, tiek ir turistiniais reikalais, teko lankytis svarbiausioje miesto institucijoje – Kapitolijuje.

„Šį didingą istorinį pastatą matėme visais metų laikais bei įvairiomis paros akimirkomis. Mums, lietuviams, Kapitolijus simbolizuoja laisvės ir demokratijos ikoną iškylančią dar iš gūdaus sovietmečio laikų. Ne vienas tuomet dar vaikas, kurio tėvai ar seneliai klausėsi radijo stoties „Amerikos balsas“ sau ištardavo, o kur ta Amerika, kas Amerikos sostinė? Atsakymas Vašingtonas, o simbolis Kapitolijaus kupolas. Todėl galimybė praleisti kelis metus Vašingtone, kasdien žvelgiant į šį simbolį kaskart priversdavo susimąstyti ir pasistengti bent nuotraukose įamžinti šio simbolio atmintį mūsų, lietuvių, akimis“, – parodą pristato autoriai.

„Fotografija mane įtraukė etapais: iš pradžių norėjosi užfiksuoti įsimintinas akimirkas mokykloje, universitetuose, vėliau – keliones, o galiausiai – pradėjau ją studijuoti ir intensyviai mokytis būtent Vašingtone, JAV“, – prisimena portretistė, gatvės fotografė.

„Fotografija man tai saviraiška, menas matyti, menas parodyti, hobis ir darbas. Fotografuoju kiek tik save pamenu. Pradėjau nuo juostinio fotoaparato, kuriam iki šiol jaučiu didelę simpatiją, vėliau pasinėriau į skaitmeninę fotografiją, ir sėkmingai ją taikau,“ – sako kitas parodos autorius, architektūros ir gamtos fotografas Leonas Garbačauskas.

Šios parodos „JAV Kapitolijus keičiantis metų laikams“ eksponavimas sutampa su 21-uoju Lietuvos-Jungtinių Amerikos Valstijų diplomatinių santykių atkūrimo minėjimu.

1793 m. rugsėjo 18 d. Džordžas Vašingtonas padėjo Kapitolijaus kertinį akmenį ir nuo tada prasidėjo šio svarbaus pastato istorija.

Jungtinių Valstijų Kapitolijus yra federalinės įstatymų leidžiamosios valdžios organas, kurį sudaro dveji rūmai: Atstovų rūmai (435 nariai) ir Senatas (100 narių). Šiuo metu pareigas eina 112-asis Kongresas.

Paroda eksponuojama birželio 22 – liepos 9 dienomis Seimo II rūmų parodų galerijoje. Įėjimas laisvas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją