Paežerių dvaro festivalio idėją sumanė ir kiekvienais metais stengiasi įgyvendinti profesionalūs muzikai – pianistė Eglė Strimaitienė ir smuikininkas Aidas Strimaitis, klasikinės muzikos scenoje žinomi kaip „Duo Strimaitis“.

Duetas ne tik aktyviai reiškiasi Lietuvos muzikinėje scenoje, kaip kamerinės muzikos atlikėjai, tačiau įsteigę viešąją įstaigą „Musicus ictus“ organizuoja įvairius koncertus ir vykdo projektus.

Birželio 9 -tą dieną Vilkaviškio kultūros centre prasidės penktasis Paežerių dvaro festivalis. Festivalio atidarymo koncerte – Šv. Kristoforo kamerinis orkestras vadovaujamas prof. Donato Katkaus, žymus savo griežimo lengvumu ir precizika, dėl kurių dažnai vadinamas „solistų kolektyvu“ ir duetas Duo Strimaitis. Gražus orkestro ir dueto kūrybinis bendradarbiavimas, prasidėjęs Vilniuje 2011 m. gruodžio mėnesį festivalyje “Kristupo Kalėdos” tęsiasi.

“Žėrintys pasažai” – taip pavadintas festivalio atidarymo koncertas ir tai taikliausiai apibūdina koncerte skambėsiantį jaunatvišką, spalvingą, romantinį, virtuozišką keturiolikmečio kompozitoriaus F.Mendelsohno sukurtą kūrinį – koncertą smuikui, fortepijonui ir styginių orkestrui. Antrojoje koncerto dalyje klausytojai mėgausis orkestro atliekamomis žėrinčiomis miniatiūromis nuo W.A.Mozarto iki A.Coplando. Koncertą ves mylimas ir visuomet laukiamas festivalio klausytojų, muzikologas Viktoras Gerulaitis. Festivalio atidarymo koncertą globoja seimo narys Algirdas Butkevičius.

Antrasis festivalio koncertas lauks savo klausytojų erdvioje ir šviesioje Vilkaviškio švč.M.Marijos apsilankymo katedroje. Čia birželio 17 dieną savo programą „Giesmė ir žodis Tavo garbei“ pristatys aktorė Gražina Urbonaitė, dainininkai Gintarė Skerytė, Dainius Puišys, vargonininkas Bernardas Vasiliauskas.

Taip pat jau tampa tradicija vieną iš Paežerių dvaro festivalio koncertų skirti džiazui ir tai būtinai pristatyti Marijampolės kultūros centre. Prisiminus itin sėkmingą 2010 –ųjų metų “Džiazo traukinį” kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru ir Neda Malūnavičiūte, festivalis tęsia tradiciją ir šiais metais pakvietė Lietuvos nacionalinės premijos laureatą, džiazo virtuozą saksofonininką Petrą Vyšniauską. Koncerte “Man patinka” dalyvaus pianistė Lina Šatkutė ir trimitininkas Dominykas Vyšniauskas.

Paežerių dvaro festivalis praplės savo nusistovėjusias koncertines erdves Vilkaviškyje, Marijampolėje ir pasieks šiais metais Kazlų Rūdos miestelį. Švč.Jėzaus Širdies bažnyčioje Valstybės dieną miestelėnai ir svečiai galės pasiklausyti poezijos ir muzikos šventės pagal Maironio eiles “Neužmigdys naktis žvaigždės”, dalyvaus aktorius Algirdas Latėnas, bei Kauno ir Vilniaus muzikų jungtinės pajėgos – dainininkė Rita Preikšaitė, vargonininkė Dalia Jatautaitė, fleitininkė Viktorija Zabrodaitė, violončelininkas Mykolas Rutkauskas ir smuikininkas A.Strimaitis.

Pirmą kartą festivalis taps tarptautiniu. Paežerių dvaro festivalio organiztoriams vš.į. „Musicus ictus“ bendradarbiaujant kartu su viešąja koncertine įstaiga „Banchetto musicale“ liepos 4 dieną Marijampolės evangelikų liuteronų bažnyčioje klausytojai turės galimybę pasiklausyti choro ir konsorto „Brevis“ – bendro Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos senovinės muzikos meistrų projekto, o festivalio uždarymo koncerte liepos 14 dieną Paežerių dvaro rūmų parke kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru (meno vadovas Mindaugas Bačkus) koncertuos Norvegijos baritonas Steinas Skjervoldas.

Festivalio uždarymo koncerte “Arijos ir kabareto dainos” – nuo G.Rossinio iki B.Britteno, nuo G.Donizetti iki A.Coplando, nuo P.Čaikovskio iki K.Weilio dainų ir orkestrinių miniatiūrų. Kartu su įpusėjusios vasaros nuotaika, žydinčiame Paežerių dvaro rūmų parke muzika atneš tolimą britų ir amerikiečių dainų bei kabareto dvelksmą…Kviečiame apsilankyti festivalio koncertuose ir pasiklausyti muzikos nuo žėrinčių F.Mendelsohno pasažų iki ilgesingų K.Weillio kabareto dainų.