„Tikiuosi, kad teatras bus dialogų ir kūrybos erdvė. Iškart gal nepulsite į kūrybą, padiskutuokite ūkiniais, administraciniais klausimais“, - pristatydamas M.Budraitį kalbėjo Kultūros ministras.

M.Budraitis prisipažino, kad yra prastas kalbėtojas, o daugiau veiksmo žmogus. „Norėčiau, kad norėtumėt eiti į darbą“, - palinkėjo jis darbuotojams.

Anot naujojo vadovo, jis tikisi, kad teatro administracijos darbuotojai, kurie supranta, kad drauge su juo dirbti negalės, patys susipras palikti pareigas. M. Budraitis planuoja atsivesti savo komandą.

Techninio personalo darbo krūviai bus optimizuoti. „Turiu išanalizuoti situaciją, bet manau, kad tas pats žmogus už didesnį atlygį galėtų atlikti daugiau“, - reformos esmę apibūdino direktorius.

Jis nuramino kūrybinius darbuotojus, kad drastiškų priemonių jų atžvilgiu imtis neketina. „Pasistengsiu, kad visi turėtumėt darbo“, - žadėjo jis.

Jis mano, kad galima grąžinti į teatro sceną kelis be reikalo pamirštus ir nurašytus spektaklius. Tarp jų M. Budraitis paminėjo Jono Vaitkaus „Stepančikovo dvarą“ ir Eimunto Nekrošiaus pagal Kristijono Donelaičio kūrinį specialiai šiam teatrui pastatytus „Metus“.

Taip pat jis planuoja stiprinti teatro edukacinę misiją, kelti aktorių meistriškumą, rengti kūrybines dirbtuves, dirbti tiek su užsienio režisieriais, tiek su Lietuvos moksleiviais. „Galbūt aktoriai, kurie turės nedaug vaidmenų spektakliuose, galės save realizuoti šioje veikloje“, - pabrėžė jis.

Naujasis vadovas griežtai pasisakė prieš teatro politizavimą. „Manau, tai nėra vieta rengti partijų suvažiavimus. Paskui jautiesi joms kažką skolingas. Reikia žinoti ribą, ką gali įsileisti į teatrą, o ko - ne“, - sakė M.Budraitis. „Tikiuosi, bent jau spektaklius pažiūrėti įsileisite“, - juokais replikavo šalia stovintis Kultūros ministras.

Jis pažadėjo teatrui visokeriopą paramą, išskyrus finansinę. Tokia vizija M.Budraičio negąsdina. Jis įsitikinęs, kad teatras gali būti komerciškai sėkmingas ir tuo pačiu metu - aukšto meninio lygio. Be to, jis planuoja pasinaudoti ES, Šiaurės šalių fondų ir pan. kultūrai skirta finansine parama.

Tarp susirinkusių teatro darbuotojų nebuvo nuo šiol aktoriumi teatre dirbančio buvusio jo direktoriaus Adolfo Večerskio, nesimatė ir administracijoje dirbančios jo žmonos Valerijos Večerskienės bei teisininke dirbančios dukters Jutos.

Paklaustas, ar įsivaizduoja darbą drauge su A.Večerskiu, M.Budraitis buvo diplomatiškas: „Kodėl gi ne? Gal ir atsirastų vaidmenų jam kaip aktoriui...“

Buvęs teatro vadovas vien aktoriaus duonos netrokšta. Jis pakilo į kovą su Kultūros ministerija. A. Večerskis padavė ministeriją į teismą ir reikalauja sustabdyti naujo direktoriaus skyrimo procesą bei pripažinti, kad buvo neteisėtai pašalintas iš konkurso Nacionalinio teatro direktoriaus pareigoms užimti.

Į tokius buvusio direktoriaus veiksmus Kultūros ministras reagavo ramiai. „Kol vyks teismas, manau, tikslinga, kad M.Budraitis eitų pareigas“, - sako jis. Ir patikina, kad pašalinti A.Večerskį iš konkurso nusprendė po to, kai gavo Valstybinės tarnybinės etikos komisijos (VTEK) patikinimą, kad jo dalyvavimas dėl viešų ir privačių interesų supainiojimo yra neteisėtas. „Jei nebūtume to padarę, mus į teismą paduotų VTEK. Mums geriau bylinėtis su A.Večerskiu, nei su etikos komisija“, - konstatavo ministras, pažymėjęs, jog teismas, jo manymu, turėtų nesunkiai atsirinkti ir duoti visiems aiškius atsakymus.

Šią savaitę bus paskelbtos teatre vykdomo valstybinio audito išvados. Anot ministro, sukrečiančių pažeidimų nėra rasta, bet yra tam tikrų duomenų leidžiančių manyti, kad vieši ir privatūs interesai teatre buvo painiojami.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją