„Lietuvoje labai retas atvejis, kad atokioje vietovėje būtų toks senas ir profesionalia architektūra pasižymintis statinys“, - DELFI sakė Kaišiadorių muziejaus direktorius Olijardas Lukoševičius.

Anot Kruonio seniūno Gintaro Gružausko, istorinė bažnyčia pastaraisiais metais įgavo kiek netikėtą funkciją.

„Nemažai miestelio gyventojams skirtų kultūrinių renginių vyksta bažnyčioje. Vienas iš populiariausių – „Renesanso naktys Kruonyje“. Sakyčiau, kad bažnyčioje vykstantys renginiai populiarėja. Į juos atvažiuoja žmonės iš kitų miestų, nuolat kas nors skambina ir teiraujasi, kas įdomaus numatyta Kruonio bažnyčioje“, - sakė seniūnas.

Kruonio bažnyčios jubiliejus skaičiuojamas neįprastai –- ne nuo pastatymo, bet nuo statybų pradžios.

„Žinoma, kad bažnyčia buvo pradėta statyti vietos didiko Teodoro Bogdano Oginskio iniciatyva 1610 metais, o kada baigta – tiksliai neaišku -- arba 1624, arba 1625 metais“, - sakė jubiliejaus paminėjimu besirūpinančio Kruonio kultūros centro direktorė Daiva Mockuvienė.

Skulptorius Donatas Mockus šiuo metu baigia kurti jubiliejui skirtą paminklinę lentą, kurioje pavaizduotas dviejų angelų laikomas Oginskių herbas. Didikai Oginskiai laikomi ir Kruonio miestelio įkūrėjais.

„Renesansinę Kruonio bažnyčią, kaip labai unikalią, atsimenu dar iš dailės istorijos pamokų, todėl labai džiaugiuosi, kad jubiliejaus šventėje turiu galimybę palikti ir savo akcentą – didikų nuopelnus primenantį herbą, kuris turėtų būti pritvirtintas ant bažnyčios sienos“, - sakė iš Plungės kilęs, o dabar netoli Kruonio esančioje sodyboje su šeima gyvenantis skulptorius.

Švenčiausiosios Mergelės Marijos, Angelų Karalienės Kruonio bažnyčia buvo statyta kaip unitų (Lietuvos ir Lenkijos valstybės stačiatikių) maldos namai. Bažnyčios viduje yra išlikę du respublikinės reikšmės dailės paminklai -- antkapiniai bareljefai, kuriuose pavaizduoti tėvas ir sūnus Oginskiai.

Pagrindinės jubiliejaus iškilmės Kruonyje numatytos rugsėjo 25 dieną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją