Vakar organizacinė grupė rinkosi aptarti rugsėjo trečiąją mieste vyksiančių renginių, skirtų teatro legendos gimtadieniui paminėti. Vienas labiausiai peno kalboms davusių šventės akcentų – panašiausio šuns į J.Miltinio augintinį rinkimai.

Organizuoti renginį pasišovę J.Miltinio teatro aktorius Algirdas Paulavičius, J.Miltinio palikimo centro vadovė Angelė Mikeliauskaitė, kinologė Rūta Liberienė ir Leonas Blėdis, Lietuvos teatro ir kino aktoriaus Vaclovo Blėdžio sūnus, svarstė pagal kokius kriterijus bus renkamas „arieliškiausias“ šuo.
„Tegu pasirodo šeimininkai su šunimis, pasako, ką jie moka daryti, kokie jų išskirtiniai bruožai, o mes įvertinsim. Rinkti šunį galės ir žiūrovai plodami. Kuriam terjerui publika labiausiai plos, tas surinks daugiausia žiūrovų simpatijų“, – kalbėjo aktorius A.Paulavičius.

Jam pritarė ir kiti organizacinės grupės nariai. Laikydama rankose senas J.Miltinio škoto terjero fotografijas A.Mikeliauskaitė sakė, kad jas įrėmins, tada žmonės turės su kuo palyginti konkurso dalyvius.

Mėgdavo cukrų

A.Paulavičius linksmai pasakojo triukus, kuriuos išdarinėdavo J.Miltinio šuo Arielis.
„Jis buvo labai vikrus, sumanus. Lodavo tik tada, kai norėdavo į kiemą. Užtekdavo ištarti: einam į kiemą, o keturkojis jau bėgdavo paimti pavadėlį ir su juo prisistatydavo prie šeimininko“, – prisiminė legendinio aktoriaus augintinį A.Paulavičius.

Renginio organizatoriai nutarė, kad kiekvienas šeimininkas turės papasakoti, kokių šunybių yra prikrėtęs jo augintinis, o garbioji komisija palygins su J.Miltinio šunimi.

„Pavyzdžiui Arielis labai mėgo cukrų. Kadangi mums J.Miltinis buvo uždraudęs šunį juo šerti, mes slapčia atsinešdavome gabalėlį, numesdavome ant žemės, kol režisierius nematydavo, o kai pastebėdavo, kad jo keturkojis laižo cukrų, dairydamasis klausdavo, kas parūpino saldumyno“, – pasakojo apie vieną iš išskirtinių šuns ypatumų A.Paulavičius.

R.Liberienė pabrėžė, kad ne visi keturkojai yra smaližiai.
„Va ir yra vienas bruožas, pagal kurį galėsime rinkti panašų šunį“, – sakė kinologė.

Laureatų laukia prizai

R.Liberienė neslėpė, kad pas ją jau buvo atėję keli šunį šeimininkai, kurie susidomėjo konkursu. Pasak jos, kai kurie keturkojų augintojai vienaip ar kitaip susiję su menu. Komisija nutarė, kad pirmų vietų nugalėtojams atiteks simbolinis prizas, jų gaus ir palaikančioji komanda – balti terjerai, jų kol kas užrašyti du.
J.Miltinio gimtadienio progos renginiuose taip pat bus rodoma fotografo Virginijaus Benašo ekspozicija po atviru dangumi „Svečiuose pas monsieur Miltinis“.
J.Miltinio gimnazijos Teatro studijos mokiniai teatralizuotai skaitys Antuano de Sent Egziuperi „Mažąjį princą“.
Teatro ir kino aktorius Albinas Keleris skaitys „Juozo Miltinio repeticijas“.