„Šventė ne tik dovanos galimybę pasimėgauti nuostabiu Neringos kraštovaizdžiu, bet ir suteiks progą nuotaikingai praleisti laiką stebint rungtis ar jose dalyvaujant, žvalgantis mugėje, klausantis koncerto ar tiesiog bendraujant su šio krašto žvejais.

Atvykite į Neringą ir pajuskite šio krašto etnokultūros autentiškumą ir unikalumą, tapkite šios stebuklų žemės tradicijų dalimi“, - savaitgalį apsilankyti Juodkrantėje kviečia Neringos savivaldybės meras Antanas Vinkus.

Vienas seniausių tradicijų turintis renginys, pradėtas švęsti daugiau nei prieš penkiasdešimt metų, pirmąją šventinę dieną (liepos 13 – ąją) kvies diskutuoti apie pamario krašto kultūrinio paveldo išsaugojimą ir panaudojimą turizmo versle.

17. 00 val. Juodkrantėje įsikūrusiame Liudviko Rėzos kultūros centre bus pristatyta Lietuvos dailininkų sąjungos narių Jūratės Bučmytės ir Alberto Krajinsko kūrybinių darbų paroda „Pamirštos Kuršių marios II“. Eksponuojamuose darbuose – realistiniai peizažai ir simbolines - tapybinės kompozicijos atskleis Baltijos jūros šalių ryšius, kurie liko nuo Gintaro prekybos kelio, Vikingų epochos 8-10a., ir vėliau besitęsusių prekybinių mainų laikų.

Po parodos vyksiančio seminaro metu bus diskutuojama apie ryškiausius Kuršių nerijos simbolius. Vienas jų – Kuršmarių burvalčių vėtrungės, kurių istorija siekia vikingų laikus. Šiandien puošyboje naudojamos spalvingos vėtrungės slepia simboliką, kurią įminti padės parodą pristatę dailininkai J. Bučmytė ir A. Krajinsas.

Šventės svečiai turės galimybę susikurti ir savo vėtrungę. Apsilankiusiems Liudviko Rėzos kultūros centre taip pat bus pristatytos niekur nedemonstruotų nuotraukų skaidrės, kuriose įamžinta Kuršių nerija 1922 – 1928 metais.

Pirmąją dieną vainikuos pamario krašto etninę bei Lietuvos tautinę kultūrą reprezentuojančių kolektyvų vakaronė. Neringos svečius ir gyventojus linksmins Lietuvos televizijos laidos „Duokim garo“ varžytuvių laureatai – kapela „Joldija“, liaudiškos muzikos grupė „Prūsai ilgi ūsai“, folkloro ansamblis „Aušrinė”.

Antrąją šventės dieną Neringos kurorte rinksis Juodkrantės, Nidos, Kintų, Šilutės ir žuvininkystės įmonių asociacijos „Lampetra" komandos, kurios varžysis netradicinėse rungtyse. Nugalėtojams atiteks pereinamoji Neringos savivaldybės mero taurė. Palaikymo komandos ir likusieji Neringos lankytojai bus kviečiami dalyvauti virvės traukimo, žuvies gaudymo bei inkaro laikymo rungtyse.

Pamario krašto žuvies virimo čempionato nugalėtojai virs žuvienę, kuria bus vaišinami šventės svečiai. Šventinę nuotaiką kurs Lietuvos kariuomenės orkestro pasirodymas.

Greta pramogų vyks amatininkų, tautodailininkų, kulinarinio paveldo mugė. Vakariniame koncerte koncertuos grupė „Viksva“, Aleksandras Makėjavas, Jūratė Miliauskaitė, Virgis Stakėnas, Romas Dambrauskas. Viena gražiausių šventės akimirkų – pagrindinio šventės svečio Neptūno dovanojamas fejerverkas, nuspalvinsiantis ne tik vasarišką dangų, bet ir Kuršių marias.

Atvykite į Juodkrantę liepos 13 – 14 dienomis, ir galbūt senuosius žvejybos būdus menantys Neringos žvejai, įkvėpti šventinės nuotaikos, sėkmingos žvejybos paslaptimis pasidalins ir su jumis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją