“Žmogus turi teisę būti nežymus ir niekam nežinomas”, skelbia aštuntasis Konstitucijos straipsnis. Noriu rėkti apie tai, ką prieš eilę metų paskelbėme savo būties Konstitucija, bet panašu, kad tą popierių pasidėjome į giliausią stalčių, – sako fotomenininkė Lina Taukačikienė, kartu su studija FOTOS sumaniusi ir įgyvendinusi projektą “Užupio langai”.


Užupio Konstitucija gimė kartu su Respublikos idėja prieš dešimtį metų. Tai užupiečių gyvenimo Konstitucija, išversta ir verčiama į šešiolika pasaulio kalbų. Trimis iš jų iškaldinta pliene ir pakabinta ant Užupio sienų. Šios tezės šiandien sustabdo ne vieną praeivį, besigėrintį paprasta išmintimi.


Iliustruodama Konstitucijos straipsnius menininkė sukūrė dešimt fotografijų, kuriose verda gyvenimas kitapus Užupio langų. “Jautiesi tarsi slampinėtum po Užupį, slapčia žvelgtum į nuogus langus ir kiekvienai scenai suteiktum vis naują vardą: “Žmogus neturi teisės versti kaltės kitam”, “Žmogus turi teisę būti nemylimas, bet nebūtinai”..... – cituoja Konstituciją projekto sumanytoja fotomenininkė Lina.


Šią balandžio 1-ąją Užupio Respublika švenčia dešimtąsias Nepriklausomybės metines. “Užupio Langai” yra vienas iš nepriklausomybės dienos minėjimo akcentų.


“Šią parodą skiriu Užupio Angelui. Jam sukūriau šiuos langus, pakabinau priešais jį, kad galėtų pasižiūrėti iš savo aukštybių į mūsų žmogiškąją puotą, - sako fotomenininkė Lina Taukačikienė.


“Tuo pačiu tai yra atsisveikinimo himnas dar vienam Užupio namui. Po “rekonstrukcijos” priešais užupio Angelą, matyt , įsikurs naujakuriai, besivaikantys “Užupio dvasios”. Seniesiems užupiečiams, tiems, kas Užupį padarė Užupiu, čia gyventi tampa prabanga. Tačiau kartu su jais iškeliauja ir Užupis, - sako fotomenininkė, pridurdama , kad viskas praeina...


Tai jau ketvirtasis aktyvios fotomenininkės Linos Taukačikienės ir studijos FOTOS projektas, kuris yra skiriamas Užupiui. Prieš keletą metų prasidėjęs “Visuotinis gyventojų sufotografavimas” yra unikalus reiškinys, pasišovęs “sufotografuoti” visus, laikančius save Užupiečiais. Prieš metus fotomenininkės Vilnele plaukiančių fotografijų projektas “Plaukiantys veidai” tapo vienu iš režisieriaus Romo Lileikio filmo apie Užupį “Saša” siužetų.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją