Su P.Gessle'u DELFI kalbėjosi telefonu. Muzikantas rengėsi koncertui Rusijos mieste Samaroje.

- Kaip jautiesi po 8 metų vėl keliaudamas su pasauliniu „Roxette“ turu? Ar nebuvo šiek tiek baisu vėl lipti į didžiąją sceną?

- Tai fantastiška. Surinkome puikią komandą ir su mumis grojančius muzikantus. Šito turo laukėme ilgai. Turbūt žinote, kad Marie labai sirgo, todėl grįžimas - dvigubas džiaugsmas. Jis užgožė bet kokias baimes. Jei kas būtų pasakęs prieš šešerius metus, kad su „Roxette“ vėl leisimės į pasaulinį turą - nebūčiau tuo patikėjęs!

- Per tą laiką, kol nekoncertavote su grupe, tiek tu, tiek Marie išleidote solinių albumų. Tavo solinis švediškas „Mazarin“ išleistas 2003 gimtinėje sulaukė milžiniškos sėkmės. Kodėl vis dėlto nelikote solistais grįžote prie „Roxette“?

- Aš daug koncertavau ir kūriau Švedijoje. Po „Mazarin“, buvo turas 2004 metais, vėliau dar vienas solinis albumas ir vėl turas. Bet juk Švedija nedidelė - apvažiuoji visą ir baigta. Pasaulinis turas - visai kas kita. Pasiilgome to.

- Tie aštuoneri metai be didelių pasaulinių turų turbūt buvo ramesni? Ką veikei dar be solinio muzikavimo?

- Taip, švediška šou verslo specifika tokia, kad turi daugiau laisvo laiko. Aš jį skyriau šeimai. Tik man patinka rašyti dainas, groti, todėl stengiausi nebūti be darbo. Nemėgstu dykinėti.

- Papasakok šiek tiek apie savo šeimą? Ką mėgsta tavo sūnus Gabrielis Titus? Ar jis muzikuoja?

- Mano sūnui - trylika. Jis groja gitara ir dievina tokias grupes kaip „Linkin Park“. Nežinau, kuo jis bus užaugęs. Galbūt pasirinks muziką, o gal kompiuteriją? Tai irgi jį labai domina. Mano žmona Asa yra interjero dizainerė. Ji labai sėkmingai kuria šviestuvus. Švedijoje mūsų šeima turi viešbutį, ji rūpinasi jo interjeru.

- M.Fredriksson liga 2002 metais sukrėtė visą pasaulį. Kaip tai išgyvenai tu? Ir kaip išgyveno pati Marie?

- Aš kaip tik vykau į spaudos konferenciją Belgijoje, Antverpene. Ten turėjo dalyvauti ir Marie. Suskambo telefonas ir kažkas pranešė, kad ji parkrito miegamajame ir išvežta į ligoninę. Supratau, kad vyksta kažkas baisaus. Mečiau viską. Mes sėdėjome ir laukėme naujienų iš ligoninės. Galų gale, pranešė, kad jai - smegenų auglys. Tai buvo siaubinga. Ji turėjo tik 5 proc. galimybę išgyventi. Po operacijos Marie septynis mėnesius negalėjo kalbėti, reabilitacija truko ne vienerius metus. Jei jūs būtumėte ją matę... Tai, kad ji išgyveno yra tikras stebuklas, o dar didesnis, kad gali su „Roxette“ leistis į turą.

- Kokie tavo ir Marie tarpusavio santykiai, ar esate artimi draugai, ar tik kolegos, kurie itin dera scenoje?

- Mes - tikri draugai jau šimtą metų. Marie keliaudavo su mano grupe Švedijoje aštuoniasdešimtųjų pradžioje, daug anksčiau nei susikūrė „Roxette“. Tiesa, Švedijoje gyvename skirtingose vietose, ji turi savo šeimą, todėl kasdien nesimatome, bet bent kartą per savaitę kalbamės telefonu. Aš stengiausi ją palaikyti visus tuos sunkius metus. Aš esu sau pasakęs, kad niekada neversiu jos daryti to, ko ji nenori, nespausiu priimti sprendimų. Ir šis turas sudarytas ne pagal mane, o pagal Marie. Klausėme jos, kiek laiko ji nori keliauti, kokiu intensyvumu turi vykti koncertai ir kuriose pasaulio vietose.

- Švedija pasaulinei muzikos istorijai davė tiek garsių vardų: ABBA, „Ace of Base“, „The Cardigans“, „Europe“, „Army of Lovers“ ir, žinoma, „Roxette“. Kaip paaiškintum švedišką muzikos fenomeną?

- Visi manęs šito klausia! O aš tiksliai nežinau! Gal tai susiję su tuo, kad Švedijoje visi puikiai moka anglų kalbą, nes visos TV programos turi angliškus titrus. Be to, mūsų liaudies muzika yra nuostabi. Ta sėkmė susijusi ne tiek su grupėmis, kiek su melodijomis. Mes turime ir labai stiprių kompozitorių. Pavyzdžiui, Maxas Martinas, kuris kuria muziką Pink arba Britney Spears.

- Kaip sukurti hitą, kad jis taptų populiarus visame pasaulyje?

- Nežinau ir šito. Tiesiog, bandau sukurti tai, kas man patiktų, ką aš pirkčiau. Man įtaką darė Davidas Bowie arba Tomas Petty. Blogiausia, ką gali padaryti, tai atsisėsti ir pasakyti: dabar aš turiu sukurti pasaulinį hitą. Geriau mažiau galvoti, o vadovautis instinktais. Visi didžiausi mūsų hitai, tokie kaip „The Look“, buvo sukurti nesiekiant milžiniško populiarumo. Kad daina bus labai populiari, man visada išpranašaudavo kiti: Marie, leidėjai ar draugai. O aš sakydavau: ar tikrai, gal jūs išprotėjot?

- Kokia Roxette daina yra tavo mėgiamiausia?

- Ot, velnias! Ką aš žinau? Yra tokia daina iš senesnių laikų „Queen of Rain“, gal ji? Man patinka jos žodžiai ir įdomi melodija. Iš naujo albumo - „No One Makes It on Her Own“. Tai gospelo stiliaus kūrinys, tik Marie gali jį taip puikiai sudainuoti. Geriausiai pasaulyje.

- Lietuvoje jūs koncertuosite pirmą kartą, ar ne keista, kad visai netoli jūsų gimtinės yra šalis, kurioje dar nesate buvę?

- Man jau sakė, kad Lietuvoje būsime pirmą kartą. Aš perklausiau: ar taip gali būti? Žinoma, kad keista, bet pasaulis taip greitai keičiasi, kad 2011 metų ture yra daug naujų vietų ir tuo tik džiaugiuosi. Nedaug žinau apie Lietuvą, bet mes pasiimsime laisvą dieną, kad galėtume gerai apžiūrėti Vilnių. Neįsivaizduoju, kokia bus viešnagė jūsų šalyje, bet tikiuosi, kad bus labai smagu ir vyks puikus koncertas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją